Mumije

U potrazi za izgubljenim faraonima: Mumija djeteta pod skenerom otkriva tajne

Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta u sklopu novog projekta ima za cilj da identifikuje nepoznate faraonske mumije pronađene u Luksoru, ali i širom Egipta.

Mumije starije nego što se mislilo

Analizom mumije pronađene u grobnici plemića Kuvija pokazalo se da su Egipćani koristili napredne metode balsamovanja hiljadu godine prije nego što se do sada pretpostavljalo.

Naučnici na osnovu DNK mumija rekonstruisali lica drevnih Egipćana

Naučnici su ponovo stvorili lica trojice muškaraca koji su živjeli u starom Egiptu prije više od 2.000 godina.

Egipćani u strahu: "Povorka faraona oživjeće stare kletve"

Mumificirani ostaci 22 drevnih egipatskih kraljeva i kraljica preneseni su u veličanstvenoj povorci ulicama Kaira do svog novog počivališta.

Faraoni u zlatnim kočijama prošli Kairom

U Egiptu je večeras održana svečana parada i proslava povodom premještanja 22 dragocjene mumije iz starog muzeja u centru Kaira do novog zdanja Nacionalnog muzeja Egipatslke civilizacije koji se takođe nalazi u glavnom gradu.

Otkrivene savršeno očuvane egipatske mumije

Egipatske vlasti saopštile su da su arheolozi otkrili osam sarkofaga od krečnjaka sa mumijama na oko 40 kilometara južno od Kaira.

Mumije liče na ljude, ali nisu homosapiensi

MOSKVA/LIMA - Profesor Konstantin Korotkov sa Nacionalnog istraživačkog univerziteta u Rusiji proučio je mumije koje su pronašli arheolozi u Peruu i utvrdio da nisu ljudskog porijekla.

Pet najvećih misterija čovječanstva koje nas i dalje muče

Uprkos činjenici da su ljudi naučno obradili većinu aspekata života, ipak postoje neke činjenice koje još uvijek ne možemo razjasniti i pronaći odgovarajući odgovor na ta pitanja.

Najčitanije