NATO

Švedska premijerka: Nećemo demantovati obećanje o izručenju 73 ljudi Turskoj

Švedska premijerka Magdalena Anderson odbila je da demantuje izjavu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana da je njena zemlja, u nastojanju da postane članica NATO-a, zauzvrat obećala da će izručiti Turskoj 73 osobe, što je u zemlji izazvalo pomutnju i nelagodu.

Samit NATO donio odluke o transformaciji i jačanju saveza

MADRID - Samit NATO u Madridu bliži se danas završnici odlukama o transformaciji i jačanju Alijanse.

Stoltenberg: NATO ulaže milijardu evra u vojna tehnološka istraživanja

MADRID - NATO će pokrenuti fond za inovacije čiji će budžet biti milijardu evra, kako bi podstakao tehnološka istraživanja u vojne svrhe, izjavio je danas generalni sekretar te organizacije Jens Stoltenberg na samitu u Madridu.

NATO jača odbrambeni koncept, u vizuri i BiH

MADRID, BANJALUKA - Na madridskom samitu NATO-a, a zbog rusko-ukrajinskog rata, usvajanjem novog strateškog koncepta očekuje se značajnije povećanje prisustva Alijanse u regionu zapadnog Balkana, što će uticaja imati i na BiH.

Džaferović: Potreba Milanovića da se bavi BiH poprimila patološke oblike

SARAJEVO - Da je potreba predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da se bavi Bosnom i Hercegovinom poprimila patološke oblike pokazuje i njegovo priznanje da je na zasjedanju u Madridu sve vrijeme posvetio Bosni i Hercegovini, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Milanović na samitu NATO govorio o BiH, hrvatsku vladu nazvao "dvorskim ludama"

MADRID, ZAGREB - Govorio sam o problemu BiH, koja je sigurnosni problem i nešto što nam život u susjedstvu čini nestabilnim i lošim i što ugrožava barem pola miliona državljana EU, što su Hrvati u BiH, i želim da se to riješi. Ko je čuo, čuo je i ja puno dalje od toga ne mogu, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji učestvuje na samitu NATO u Madridu.

Stoltenberg: Očekujem brzu ratifikaciju članstva Finske i Švedske

MADRID - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da očekuje brzu ratifikaciju članstva Švedske i Finske u Alijansi.

Grlić Radman: Milanović je nepredvidiv, ne znamo što će biti u Madridu

ZAGREB - Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman upozorio je u utorak da su izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića nepredvidive i da ne zna šta bi se moglo dogoditi u Madridu na samitu NATO-a koji će, između ostalog, biti posvećen težnjama Finske i Švedske za članstvo u vojnom savezu.

Oko 10.000 bezbednjaka štiti učesnike samita NATO, u pripravnosti i borbeni avioni

MADRID - Oko 10.000 pripadnika bezbjednosnih snaga raspoređeno je širom Madrida uoči samita NATO, na kojem će se u naredna dva dana okupiti šefovi država i vlada 30 država članica NATO i još desetak lidera partnerskih zemalja, u jeku rata u Ukrajini koji je izazvao najveću bezbjednosnu krizu od Drugog svjetskog rata.

Veliki "remont" Alijanse: 300.000 vojnika NATO-a u visokoj pripravnosti

BRISEL - Jens Stoltenberg, generalni sekretar Alijanse, rekao je da će ubuduće broj snaga NATO-a za brzo reagovanje biti 300.000, umjesto dosadašnjih 40.000 vojnika.

NATO najavio pomoć BiH

BRISEL - NATO će se saglasiti u vezi sa novim paketima pomoći partnerima, uključujući BiH, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

I BiH na agendi NATO samita u Madridu

BRISEL - BiH će biti na agendi NATO samita u Madridu, koji će se održati krajem mjeseca, i to pod tačkom "Jačanje partnerstva i nastavka politike otvorenih vrata".

Koje uslove Turska traži od Švedske za podršku prijema u NATO

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan prenio je švedskoj premijerki Magdalena Anderson da Ankara nije vidjela nikakvu "opipljivu inicijativu Švedske" kojom bi se riješila njena zabrinutost zbog želje Stokholma da se pridruži NATO, saopšteno je danas iz Erdoanovog kabineta.

Stoltenberg: Ukrajini dugoročna podrška od strane NATO i EU

BRISEL - EU i NATO će nastaviti da pružaju dugoročnu podršku Ukrajini usljed sukoba, izjavio je generalni sekretar Alijanske Jens Stoltenberg.

Turska spremna da na duže blokira Švedsku i Finsku

ANKARA - Turska je danas saopštila da je spremna da blokira prijem Švedske i Finske u članstvo u NATO na duže od godinu dana ukoliko ne dobije zadovoljavajuće garancije da su dvije nordijske zemlje spremne da riješe pitanje podrške kurdskim grupama koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Najčitanije