Nagrada

Dodik svoju novčanu nagradu dao Udruženju roditelja djece s poteškoćama

DOBOJ - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, svoju novčanu nagradu u iznosu od 5.000 KM, koju je dobio povidom Dana grada Doboja, ustupio je Udruženju za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju.

Književno priznanje UK RS: "Otvorena knjiga" Ištvanu Turciju

BANJALUKA - Mađarski pjesnik Ištvan Turci inostrani je laureat književnog priznanja "Otvorena knjiga" za ukupno književno djelo, a koju Udruženje književnika Republike Srpske (UK RS) tradicionalno dodjeljuje u okviru Međunarodnih književnih susreta, koji će od 16. do 18. septembra biti održani po sedmi put u Banjaluci, saopšteno je iz UK RS.

Dječjem bh. pjesniku Jovi Čuliću nagrada "Sunčani sat"

SREMSKA MITROVICA - Jovi Čuliću, bh. pjesniku za djecu, u Baroknoj sali Muzeja Srema Sremska Mitrovica dodijeljena nagrada "Sunčani sat" za književno djelo i podsticaj literarnog stvaralaštva mladih u kategoriji Nagrada stranom piscu, a u okviru 12. Međunarodnog festivala poezije mladih pjesnika "Mašta i snovi".

Davidu Albahariju nagrada "Aleksandar Tišma"

NOVI SAD - David Albahari ovogodišnji je dobitnik međunarodne nagrade za književnost "Aleksandar Tišma" za roman "Danas je sreda", objavljen na njemačkom jeziku.

"Zlatna sova" Dragani Knežević

BANJALUKA - Nagrada "Zlatna sova", koju Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo tradicionalno dodjeljuje za najbolji neobjavljeni roman za odrasle, odlukom stručnog žirija pripala je Dragani Knežević iz Negotina za rukopis "Slike od stakla".

Pjesniku Stevanu Tontiću posthumno nagrada "Đura Jakšić"

BEOGRAD - Književniku Stevanu Tontiću posthumno je dodijeljena nagrada "Đura Jakšić" za knjigu pjesama "Opsada moga Ja" koju je prošle godine objavio u izdanju "Arhipelaga", a ovu odluku jednoglasno donio je žiri u sastavu Marija Šimoković, predsjednica, Dragan Jovanović Danilov i Srđan Orsić, članovi.

Ratkoviću i Ćukoviću nagrada "Marko Miljanov"

​Nagrada "Marko Miljanov" Udruženja književnika Crne Gore danas je uručena Milenku Ratkoviću za knjigu "Čamac za žabe", a Aleksandru Ćukoviću za znakovitu zbirku poezije "Herostratov asistent".

Konkurs za nagradu "Milan Mladenović" traje do kraja maja

Zadužbina Milana Mladenovića raspisala je 1. maja konkurs za nagradu "Milan Mladenović 2022" pod sloganom "Prijavi svoju stvar" koji je otvoren do kraja maja.

Raspisan konkurs za dodjelu nagrade "Đuro Damjanović"

BANJALUKA - Udruženje književnika Republike Srpske Podružnica Banjaluka raspisuje konkurs za dodjelu nagrade "Đuro Damjanović" koja se dodjeljuje za najbolju knjigu (roman, zbirka kratkih priča, poezija) objavljenu na srpskom jeziku u 2021. godini.

Zvučna imena u širem izboru za nagradu "Aleksandar Tišma"

NOVI SAD - Fondacija "Aleksandar Tišma" iz Novog Sada će 24. juna po drugi put dodijeliti međunarodnu nagradu za književnost "Aleksandar Tišma" piscu kojeg izabere međunarodni žiri u sastavu Peter Handke, Ilma Rakuza, Laslo Marton, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar.

Kadirov nudi milion dolara za podatke o militantima iz Čečenije u Ukrajini

MOSKVA - Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov ponudio je nagradu od milion dolara za informacije o tome gdje se nalazi "bataljon šeika Mansura i Dudajeva", za koje tvrdi da pomažu ukrajinskim snagama u sukobu s Rusijom.

Charles Leclerc pobijedio u kvalifikacijama za Veliku nagradu Australije

Vozač Ferrarija Charles Leclerc je pobijedio u kvalifikacijama za Veliku nagradu Australije, te će sutrašnju trku krenuti sa prve startne pozicije.

Dejanu Aleksiću uručena nagrada Miloš Crnjanski

Bijenalna književna Nagrada "Miloš Crnjanski" za 2020/21. godinu uručena je danas piscu Dejanu Aleksiću za roman "Petlja" na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS).

Otvoren konkurs za NIN-ovu nagradu za 2022. godinu

Časopis NIN obavijestio je javnost, autore i izdavače da je konkurs za NIN-ovu nagradu za 2022. i zvanično otvoren.

Pravniku Marku Romiću nagrada za naučni rad

BANJALUKA - Marko Romić, diplomirani pravnik, dobitnik je nagrade grada Banjaluka mladima za značajna ostvarenja u oblasti naučnog rada, a koja će mu biti uručena povodom Dana grada.

Najčitanije