Naoružanje

Dogovoreno novih 500 miliona evra za naoružanje Ukrajini

BRISEL - Šef diplomatije EU Žozep Borel izjavio je danas da su ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu postigli poltičku saglasnost oko pete tranše finansijske pomoći Ukrajini namijenjene za nabavku naoružanja.

Beč domaćin konferencije o zabrani atmoskog naoružanja

U Beču će sljedeće nedjelje, od utorka do četvrtka, biti održana prva konferencija članica sporazuma o zabrani nuklearnog naoružanja, koji je od početka prošle godine stupio na snagu.

Kanada najavila "zamrzavanje" kupovine ličnog naoružanja

Kanada je najavila zakon koji podrazumijeva "nacionalno zamrzavanje" prodaje i kupovine pištolja i revolvera kao dio paketa kontrole oružja u ovoj zemlji.

Kuleba: Stiže još teškog naoružanja iz SAD

KIJEV - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je danas nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da u Ukrajinu stiže još teškog naoružanja.

Države sa nuklearnim naoružanjem: Koliko bojevih glava je spremno za upotrebu

Nakon što su ruski, ali i zapadni lideri u više navrata od početka rata u Ukrajini upozoravali na mogućnost od izbijanja nuklearnog rata, čini se da se interesovanje javnosti za države koje važe za nuklearne sile, ali i njihov arsenal oružja dodatno poraslo.

"Moskva ima dovoljno preciznih raketa i municije"

MOSKVA - Rusija ima dovoljno projektila visoke preciznosti i municije za ispunjavanje zadataka koje dobijaju oružane snage, izjavio je potpredsjednik vlade Juri Borisov, a prenosi Interfaks.

Njemačka isporučila teško naoružanje Ukrajini

Njemačka je danas objavila svoju prvu isporuku teškog naoružanja Ukrajini.

Indija dobila od Rusije novu pošiljku S-400

Indija je od Rusije dobila pošiljku raketnog sistema S-400, prenosi portal Indija tudej pozivajući se na visokorangirane izvore u vladi.

Bajden odobrio dodatnu vojnu pomoć Ukrajini

Sjedinjene Države poslaće drugi paket pomoći u naoružanju za Ukrajinu vrijedan 800 miliona dolara, saopštio je predsjednik Džozef Bajden u srijedu nakon što je prvo podijelio vijesti s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Milanović o naoružavanju Srbije: "Ko će njih napasti"

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu da mu je nerazumljiva odluka Srbije o kupovini kineskog protivraketnog sistema te da takvo naoružanje "košta, a ne čini razliku" i pozvao Srbiju da se "vrlo jasno" odluči gdje pripada.

Kako zapadno oružje stiže u Ukrajinu?

EU je izdvojila 450 miliona evra za ubojito oružje, koje uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, protivtenkovsko oružje, municiju i drugu vojnu opremu za ukrajinske snage. Još pedeset miliona evra biće potrošeno na zalihe kao što su gorivo, zaštitna oprema, šljemovi i kompleti prve pomoći.

"Sporazumi iz Minska više ne važe; Moskva u dometu ukrajinskih nuklearnih projektila"

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin istakao je danas da nije izjavio da će ruska vojska odmah ići u Donbas, dodajući da sporazum iz Minska više ne važi i da više nema šta da se ispuni.

Lukašenko: Vojna saradnja s Rusijom bez obzira šta Zapad kaže

MINSK - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će Minsk razvijati vojnu saradnju s Rusijom, bez obzira na to šta Zapad misli o tome.

Baltičke države šalju naoružanje Ukrajini

​RIGA - Letonija će sutra isporučiti Ukrajini protivvazdušne prenosive raketne lansere Stinger, izjavio je večeras portparol letonskog ministarstva spoljnih poslova.

Njemačka industrija oružja strahuje za izvoz tokom mandata Šolca

BERLIN - Njemačka industrija oružja strahuje da će zbog planova nove njemačke vlade o ograničavanju izvoza vojne opreme doći u znatno nepovoljniji položaj u odnosu na konkurenciju.

Najčitanije