Nato

Veliki "remont" Alijanse: 300.000 vojnika NATO-a u visokoj pripravnosti

BRISEL - Jens Stoltenberg, generalni sekretar Alijanse, rekao je da će ubuduće broj snaga NATO-a za brzo reagovanje biti 300.000, umjesto dosadašnjih 40.000 vojnika.

NATO najavio pomoć BiH

BRISEL - NATO će se saglasiti u vezi sa novim paketima pomoći partnerima, uključujući BiH, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

I BiH na agendi NATO samita u Madridu

BRISEL - BiH će biti na agendi NATO samita u Madridu, koji će se održati krajem mjeseca, i to pod tačkom "Jačanje partnerstva i nastavka politike otvorenih vrata".

Koje uslove Turska traži od Švedske za podršku prijema u NATO

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan prenio je švedskoj premijerki Magdalena Anderson da Ankara nije vidjela nikakvu "opipljivu inicijativu Švedske" kojom bi se riješila njena zabrinutost zbog želje Stokholma da se pridruži NATO, saopšteno je danas iz Erdoanovog kabineta.

Stoltenberg: Ukrajini dugoročna podrška od strane NATO i EU

BRISEL - EU i NATO će nastaviti da pružaju dugoročnu podršku Ukrajini usljed sukoba, izjavio je generalni sekretar Alijanske Jens Stoltenberg.

Turska spremna da na duže blokira Švedsku i Finsku

ANKARA - Turska je danas saopštila da je spremna da blokira prijem Švedske i Finske u članstvo u NATO na duže od godinu dana ukoliko ne dobije zadovoljavajuće garancije da su dvije nordijske zemlje spremne da riješe pitanje podrške kurdskim grupama koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Stoltenberg: Zabrinutost Turske opravdana

HELSINKI - Bezbjednosna zabrinutost koju je Turska izrazila u protivljenju zahtjevima Finske i Švedske za članstvo u NATO je legitimna, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg tokom posjete Finskoj.

Stoltenberg: NATO u kontaktu s Turskom zbog Švedske i Finske

VAŠINGTON - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Alijansa u kontaktu sa Turskom kako bi zajednički pronašli način da riješe pitanja koja brinu Ankaru u vezi sa nastojanjem Švedske i Finske da se pridruže paktu.

Madridski samit mijenja kurs NATO-a prema Rusiji i Kini

BANJALUKA, BRISEL - NATO alijansa nalazi se na jednoj od najvećih prekretnica od svog osnivanja do danas, a samit, koji će biti održan krajem juna u Madridu, formalno će donijeti zaključke definišući budućnost ove vojno-političke organizacije u narednim decenijama.

Lukašenko: Napeta situacija na granici

MINSK - Napeta vojno-politička situacija razvija se na bjeloruskoj granici, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

Komšić: BiH se neće odreći NATO zbog ruskog pritiska

SARAJEVO - Povodom izjave Ambasade Rusije u Sarajevu da se učlanjenje bilo koje zemlje u NATO smatra usmjerenim protiv Rusije, oglasio se hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić porukom da BiH neće pokleknuti pred, kako je naveo, ruskim pritiskom i odreći se NATO puta.

NATO odgovorio na tužbe oboljelih od kancera kao posljedica bombardovanja

BEOGRAD - Sjevernoatlanski pakt (NATO) odgovorio je na tužbe koje su protiv njega podnijete prošle i ove godine Višem sudu u Beogradu, u ime oboljelih od kancera, kao posljedice NATO bombardovanja osiromašenim uranijom u Srbiji, pozivanjem na imunitet.

Da li Austrijanci žele u NATO nakon odluka Švedske i Finske da se pridruže

BEČ - Odluka Finske i Švedske da zatraže članstvo u NATO nije promijenilo stav Austrijanaca prema neutralnosti svoje zemlje.

Stoltenberg: Uvjeren sam u brzu odluku o članstvu Finske i Švedske

KOPENHAGEN - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je uvjeren da će NATO članice brzo donijeti odluku o pridruživanju Finske i Švedske toj Alijansi.

Zaharova: Odgovor Finskoj za članstvo u NATO biće iznenađenje, daće ga vojska

MOSKVA - Odgovor Moskve na odluku Helsinkija da postane članica NATO biće iznenađenje i daće ga vojska nakon što se sagledaju činjenice tipične za finsko članstvo u Alijansi, rekla je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Najčitanije