Omikron

U Hrvatskoj se pojavile nove zaraznije podvarijante omikrona

ZAGREB - U Hrvatskoj su se pojavile nove zaraznije podvarijante omikrona i uzrokuju značajan porast broja novih slučajeva zaraze u posljednjoj sedmici, saopštio je danas Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ).

Stručnjaci upozoravaju: Podvarijante omikrona mogle bi izazvati novi talas korone

Nemojte misliti da se pandemija kovida povlači. Možda će se razvijati i postati ozbiljnija, upozorili su ove sedmice stručnjaci. BA.4 i BA.5 najnovije su podvarijante vrlo zarazne varijante omikron, a čini se da imaju neke karakteristike koje bi mogle predstavljati novi talas kovida.

SZO: Opada broj novozaraženih na globalnom nivou

ŽENEVA - Broj novih slučajeva virusa korona u svijetu opao je za 19 odsto u protekloj nedjelji, dok je broj umrlih ostao stabilan, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

SZO: Novi talas infekcija omikronom kreće ka istočnoj Evropi

ŽENEVA - Novi talas infekcija prouzrokovan omikron sojem korona virusa se kreće ka istoku Evrope, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija, pozivajući vlasti da poboljšaju vakcinaciju i druge mjere.

Otkriveni novi simptomi stelt omikrona

​Baš kao i kod omikrona, bol u grlu, glavobolja, suzne oči, znojenje, bolovi u mišićima, pa i nekim slučajevima vrtoglavica, mogu ukazivati da ste zaraženi podvarijantom "stelt".

"Rano je za opuštanje, biće još slova grčkog alfabeta"

BEOGRAD - Pitanje kada će kraj pandemije je pitanje od milion dolara, kaže dr Fabio Skano, poručuje da nije vrijeme za opuštanje, a da države treba da imaju svijest o tome da je trenutno sredina pandemije.

Šekler: Stelt omikron teško razlikovati od delte, omikron nije mutant

BEOGRAD - Uprkos velikom broju pacijenata u bolnicama, pokazalo se da omikron soj virusa korona nije mutant koji će nas sve pobiti, izjavio je danas virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler i dodao da novu podvrstu omikrona, stelt omikron nije teško dijagnostikovati, ali da ju je teško razlikovati od delta soja.

Kako će "nevidljivi" stelt omikron uticati na epidemijsku situaciju

​Podvarijanta omikrona - stelt omikron (BA.2) registrovan je i u Srbiji.

Stelt omikron BA.2 - kakva je nova podvarijanta i da li treba brinuti

Omikron je soj korona virusa koji se najbrže širi, a sada je dobio i drugu podvarijantu - omikron BA.2 ili stelt (nevidljivi), kako su ga nazvali stručnjaci.

Potvrđena stelt varijanta omikrona u Srbiji

U Srbiji je zabilježen prvi slučaj stelt omikron soja korona virusa.

Evropske države ukidaju restrikcije, dolazi li kraj pandemije?

U Evropi sve više rastu nade da će pandemija virusa korona uskoro biti okončana. Država za državom polako ukidaju gotovo sve restrikcije uvedene zbog kovida.

Nevakcinisani, izliječeni od omikrona bez imuniteta

BEČ - Laboratorijsko istraživanje Instituta za virusologiju Medicinskog univerziteta u Insbruku pokazalo je da osobe koje su preležale infekciju omikron sojem virusa korona, a nisu bile vakcinisane, gotovo da ne stiču imunitet protiv kovid-19.

Janković: Omikron se prenosi za samo nekoliko sekundi

BEOGRAD - Zamjenik direktora Urgentno kličkog centra Niš Radmilo Janković rekao je da je epidemiološka slika u Srbiji kompleksna i dodao da se ova zemlja suočava sa plimom zaražavanja, jer je omikron soj virulentan i prenosi se za nekoliko sekundi.

U Hrvatskoj potvrđen slučaj zaraze podvrstom omikrona, da li je razlog za paniku

ZAGREB - Podvarijanta omikron virusa BA.2 otkrivena je u Hrvatskoj, potvrđeno je danas iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

Panika u pacifičkim zemljama - kovid "eksplodirao"

LONDON - Poslije dvije godine odsustva virusa korona, pojedine pacifičke zemlje su se odjednom susrele sa eksplozijom u broju slučajeva, za šta je, vjeruje se, "kriv" omikron soj, prenio je "Gardijan".

Najčitanije