Parlament

Mišel: Politički sporazum o snažnoj mapi puta za reforme u BiH, Dodik: Ništa nije potpisano

BRISEL - Sastanak lidera parlamentarnih stranaka u BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom završen je kasno sinoć u Briselu prihvatanjem političkog sporazuma o principima za osiguranje funkcionalne BiH za napredak na evropskom putu.

EP podržao zabranu prodaje benzinaca i dizelaša od 2035.

Poslanici Evropskog parlamenta glasali su danas za efektivnu zabranu prodaje novih automobila na benzin i dizel u EU od 2035. godine, što je dio širokog paketa mjera za borbu protiv klimatskih promjena.

Evropski parlament odbio prijedlog za reformu tržišta ugljenika

BRISEL - Evropski parlament je odbacio danas većinom glasova prijedlog za reformu tržišta ugljenika u Evropskoj uniji i odlučio da predložene mjere vrati na doradu parlamentarnom odboru, javlja Rojters.

Vrane "napadaju" zdanje austrijskog parlamenta

BEČ - Zdanje austrijskog parlamenta, koje se već više godina renovira i u koji bi ove godine trebalo da se ponovo usele poslanici, meta je "napada" vrana.

Niža stopa PDV-a ponovo u parlamentu BiH

​SARAJEVO, BANJALUKA - Delegati Doma naroda parlamenta BiH na predstojećoj sjednici 16. maja ponovo će razmatrati izmjene Zakona o PDV-u kojima se uvodi diferencirana stopa PDV-a, međutim s obzirom na raniji zaključak NS RS i uložene amandmane, izmjene će morati na usaglašavanje, što će sasvim sigurno iskomplikovati proceduru i odužiti njegovo konačno stupanje na snagu.

Tanja Fajon napušta EP nakon izbora za poslanika u Sloveniji

LJUBLJANA - Predsjednica slovenačkih socijaldemokrata Tanja Fajon okončaće mandat u Evropskom parlamentu nakon što je izabrana za poslanika Skupštine Slovenije jer su te dvije dužnosti nespojive.

Parlamentarce posvađali konstitutivni narodi

BRISEL – Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta raspravljao je danas o Izvještaju specijalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH u kojem je istaknuta podrška teritorijalnom integritetu BiH, reformi Izbornog zakona i upućen poziv domaćim političarima da rade na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta.

Komšić situaciju u BiH uporedio sa onom u Donjecku i Lugansku

BRISEL - Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, pred Odborom Evropskog parlamenta za spoljna pitanja, uporedio je situaciju u BiH sa onom u Donjecku i Lugansku, optuživši Srbiju i Hrvatsku da se miješaju u unutrašnje stvari u BiH.

Čović: Samo dijalogom možemo izgraditi pravnu državu

BRISEL - Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda BiH, rekao je da demokratska nadmoć jednog naroda ne može ugroziti načelo konstitutivnosti koje se mora osigurati u svim institucijama.

Dodik u Briselu: Prestanite da nam pomažete

BRISEL - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je, obraćajući se Odboru Evropskog parlamenta za spoljna pitanja u Briselu, da je prije trebalo razgovarati o Bosni i Hercegovini i da nije došao da polemiše sa kolegama, iako se ne slaže sa pokušajima da se okrive drugi.

Evropski parlament ponovo o BiH i sankcijama

STRAZBUR - Evropski parlament će na današnjoj sjednici ponovo raspravljati o situaciji u BiH, a neki poslanici predlažu da se protiv Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva, uvedu sankcije.

EP usvojio Rezoluciju o agresiji Rusije na Ukrajinu

BRISEL - Evropski parlament usvojio je sa 637 glasova za, 13 glasova protiv i 26 uzdržanih Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje ”nelegalna, ničim izazvana i neopravdana vojna agresija i invazija Ruske Federacije na Ukrajinu".

Izveo djevojku na spoj u Parlament BiH

Zanimljiva situacija dogodila se sinoć u zgradi državnog Parlamenta gdje su zastupnici Naše stranke (NS) predstavili svoj prijedlog amandmana na Ustav BiH.

Odbor parlamenta RS odgovorio Ustavnom sudu BiH: Odbaciti zahtjev Bošnjaka

​BANJALUKA - Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je danas odgovor Ustavnom sudu BiH na zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji je pokrenulo sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske.

Zovko: Sankcije Dodiku nisu rješenje

BRISEL - Hrvatska delegacija u Evropskom parlamentu, odnosno članovi HDZ-a nisu podržali amandman koji poziva na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, koji je dobio podršku u toj evropskoj instituciji, rekla je poslanik u Evropskom parlamentu Željana Zovko.

Najčitanije