Proteini

5 namirnica sa visokim sadržajem proteina

Skoro svi znamo koliki je značaj proteina u ishrani. Proteini ili bjelančevine su gradivni elementi neophodni za rast i regeneraciju svih živih ćelija. Više od 50 odsto svake ćelije čine proteini koji su zaslužni za razvoj mišića, kostiju, tkiva.

Koliko je važan vitamin K i u kojim namirnicama ga ima najviše

Za ulogu mnogih vitamina poput A,B, E, D većina ljudi zna, ali je mnogima manje poznata važnost vitamin K za naš organizam.

Čemu služi vitamin K

Vitamin K najviše se povezuje sa zgrušavanjem krvi jer je ovaj vitamin potreban u sintezi nekoliko krvnih proteina uključenih u zgrušavanje. Pored toga, još jedna ključna uloga vitamina K je aktivacija proteina potrebnih za metabolizam kostiju.

Skyr jogurt: Vikinška supernamirnica

Skyr je tradicionalni islandski mliječni proizvod koji podsjeća na svježi sir. Prije više od 1.000 godina skandinavski doseljenici, po nekim podacima većinom vikinzi, počeli su naseljavati područje današnjeg Islanda.

Tri znaka da vam nedostaje proteina u organizmu

​Proteini učestvuju u puno tjelesnih funkcija kao što je čvrsta struktura kose, kože, mišića, hormona i enzima.

Previše proteina šteti zdravlju

Proteinska ishrana bez mnogo ugljenih hidrata nije preporučljiva, bez obzira na to što su proteini važan sastojak svake ćelije, a organizam ih koristi za proizvodnju enzima, hormona i drugih supstanci.

Biljni izvori proteina zdraviji od životinjskih

Novo istraživanje američkih i francuskih naučnika pokazalo je da su biljni izvori proteina mnogo zdraviji za srce od onih iz mesa.

Najukusniji izvor proteina: Brza užina sa jabukama

Pogledajte kako se sprema jedan od najlakših recepata za užinu koja će vam obezbijediti neophodne količine proteina.

Najčitanije