Sarajevo Film Festival

Program Masterclass 28. SFF-a predstavlja poznate filmske umjetnike

SARAJEVO - Serija razgovora u programu Masterclassa 28. Sarajevo film festivala (SFF) predstaviće neke od najpoznatijih filmskih umjetnika.

Marjanović: Na 28. SFF-u biće prikazano 235 filmova iz 62 zemlje

Uoči početka 28. Sarajevo film festivala (SFF), u kinu Meeting Point u Sarajevu danas je upriličeno druženje s predstavnicima medijim, te partnerima i pokroviteljima festivala među kojima su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo te Općina Centar Sarajevo.

Podignuto najveće filmsko platno u regiji, u toku posljednje pripreme za SFF

U sklopu posljednjih priprema za 28. Sarajevo film festival (SFF), danas je podignuto i najveće platno u regiji, a u Ljetnom kinu Coca-Cola na Metalcu, gdje su prethodno postavljene i stolice čime je otvoreno kino spremno za 12. avgust kada će primiti i prve gledaoce.

Pretpremijere šest regionalnih serija na 28. SFF-u

Igrane serije prikazane na prethodnim izdanjima "Pretpremijera serije", programa Sarajevo film festivala (SFF), zabilježile su uspjehe na domaćem i na međunarodnom tržištu. Kako saopštavaju organizatori SFF-a, neke od njih stručni žiri nominovao je za ovogodišnje nagrade "Srca Sarajeva" za TV serije koje publika sa nestrpljenjem očekuje.

Od sutra prodaja online ulaznica za 28. SFF, u BKC-u od 8. avgusta

SARAJEVO - Online ulaznice za filmove u programu 28. Sarajevo film festivala (SFF) u prodaji će se naći sutra od 15 časova putem web stranice Sarajevo film festivala, dok prodaja ulaznica u Glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru (BKC), Branilaca Sarajeva 24, počinje 8. avgusta u 10 časova.

"Praznik rada" Pjera Žalice zatvara 28. SFF

SARAJEVO - Svjetska premijera filma bh. reditelja Pjera Žalice "Praznik rada" 19. avgusta zatvoriće 28. Sarajevo film festival (SFF), koji će biti prikazan u Open Air programu ovog festivala.

Osam filmova u trci za glavnu nagradu 28. SFF-a

SARAJEVO - U Takmičarski program - igrani film 28. Sarajevo film festivala, kako je saopšteno iz organizacije festivala, prema izboru selektorke Elme Tataragić, uvršteno je osam filmova. Četiri filma će u Sarajevu, kako je rečeno, zabilježiti svjetsku, a četiri regionalnu premijeru.

U konkurenciji za nagrade "Srce Sarajeva" 51 film

Za nagrade "Srce Sarajeva" u takmičarskim programima 28. Sarajevo film festivala (SFF) ukupno će se takmičiti 51 film, u četiri takmičarske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

Za program Talents Sarajevo 28. SFF-a izabran 61 učesnik

Šesnaesto izdanje programa Talents Sarajevo 28. Sarajevo film festivala (SFF) dočekuje 61 perspektivnog reditelja, glumca, direktora fotografije, montažera, scenaristu, producenta i filmskog kritičara iz jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

SFF: Objavljene nominacije 17 TV serija za nagrade Srce Sarajeva

SARAJEVO - Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 28. Sarajevo film festivala (SFF) stručni žiri sastavljen od više od 400 filmskih profesionalaca iz regije, ove je godine u konkurenciju za nagrade uvrstio 17 serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije.

Milan Marić u žiriju Sarajevo film festivala

Reditelj i scenarista Sebastian Meise (predsjednik žirija), rediteljka, scenaristkinja i Lucile Hadžihalilović, scenaristica i rediteljica Antoneta Alamat Kusijanović, glumac Milan Marić i producent i stariji konsultant u Inttl Co-Productions Katriel Sćory, članovi su žirija Takmičarskog programa - igrani film 28. Sarajevo film festivala, saopštili su iz organizacije festivala.

Filmovi iz programa "Sarajevo grad filma" dostupni besplatno do 24. maja

SARAJEVO - Program kratkih filmova snimljenih u Sarajevu - ekskluzivan izbor filmova iz projekta "Sarajevo grad filma", kako je saopšteno iz Sarajevo film festivala (SFF), biće dostupan besplatno i idućih sedam dana, do 24. maja.

Proljećno izdanje prestižnih filmskih festivala online od 6. do 15. maja

SARAJEVO - Pobjednički filmovi Sarajevo film festivala (SFF), Zagreb film festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN) biće prikazani na proljećnom izdanju ovih festivala online, na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Otvorene prijave za TV serije za nagrade "Srce Sarajeva"

Aplikacije za prijavu TV serija za nagrade "Srce Sarajeva" ovogodišnjeg 28. Sarajevo film festivala (SFF) otvorene su u ponedjeljak, a besplatne prijave biće dostupne do 31. marta, saopštili su organizatori.

Kanton Sarajevo povećava finansijska sredstva namijenjena filmskoj industriji

SARAJEVO - Novim odlukama Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za ovu godinu planirana su ne samo povećanja postojećih iznosa za kreativnu industriju, nego i uvođenje potpuno novih mehanizama podrške ovom sektoru po uzoru na najbolje prakse Evrope i svijeta, zaključeno je na konferenciji za medije održanoj povodom novih uredbi Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Najčitanije