Ugalj

Njemačka se ponovo okreće uglju: "Situacija je ozbiljna"

BERLIN - Ministar privrede Njemačke Robert Habek, zbog smanjenja isporuke gasa iz Rusije, preduzeo je hitne mjere štednje gasa i povećava proizvodnju struje na ugalj.

G7 postigla saglasnost o gašenju upotrebe uglja

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 postigla je konkretne sporazume o gašenju upotrebe uglja za stvaranje električne energije i proširuje proizvodnju obnovljivih energenata, rekla je njemački ministar za ekologiju Štefi Lemke.

Zapadni Balkan se oslobađa zavisnosti od uglja

​BRISEL, BEČ - Evropska komisija započela je s implementacijom velikog projekta o energetskoj tranziciji i izbacivanju uglja iz proizvodnje električne energije, a dio tog projekta je i BiH.

Elektroprivreda odbila sporazum, najavljena nova okupljanja rudara

SARAJEVO - Rukovodstvo "Elektroprivrede BiH" ne prihvata prijedlog sporazuma koji je Samostalni sindikat radnika rudnika uglja u Federaciji BiH usaglasio sa Ministarstvom industrije i energetike, potvrdio je danas predsjednik Sindikata Sinan Husić.

Ugrožena proizvodnja električne energije u BiH

Termoelektrana u Tuzli već dva dana nema isporuku uglja, zbog čega je ugroženo normalno funkcioniranje, uz prijetnju obustave proizvodnje električne energije. Rješenje za BiH je u kupovini električne energije na tržištu po znatno većoj cijeni.

Na kopu Dubrave puštena u rad dva transportera

TUZLA- Na Površinskom kopu Dubrave danas su u pogon puštena dva magistralna transportera koja bi treba pospješiti proizvodnju uglja.

Rudari će ručno utovarati ugalj samo da krene proizvodnja

TUZLA - Sindikat radnika Rudnika Dubrave uputio je zahtjev "Elektroprivredi BiH" i Rudniku Kreka za ponovno pokretanje proizvodnje uglja na Dubravama, a kako su istakli, spremni su ga ručno utovarati kako bi zaštitili radna mjesta i egzistenciju.

Akcize na struju i energente uteg za građane i privredu

SARAJEVO - Uvođenje akciza na električnu energiju, plin i ugalj, kako se predviđa izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, samo će biti dodatno opterećenje za kućni budžet građana, ali i privredu, kažu naši sagovornici.

Vrijeme da se BiH odrekne uglja i fosilnih goriva

SARAJEVO - BiH mora uskladiti svoj ekonomski razvoj i oporavak poslije korone s evropskim Novim zelenim dogovorom, programom obnove ekonomije na ekološki održiv način, zaključeno je na konferenciji "Živi zdravo i diši čisto" u organizaciji EU i Vlade Švedske u EU projektu "Zajedno smo Evropa".

Zapadni Balkan zavisan od uglja

LUKSEMBURG, BANJALUKA - Gotovo 80 odsto električne energije BiH proizvodi iz čvrstih goriva i uz Kosovo po tom parametru nalazi se na vrhu zemalja zapadnog Balkana, pokazuje nedavno objavljeni izvještaj Agencije za statistiku EU iz Luksemburga.

Manuela Nesel za "Nezavisne": EBRD neće finansirati elektrane na ugalj

Evropska banka za obnovu i razvoj u svojoj energetskoj strategiji više ne predviđa finansiranje elektrana na ugalj, već prelazak na obnovljive izvore energije, rekla je u intervjuu za "Nezavisne" Manuela Nesel, šefica Kancelarije te banke u BiH.

Benefiti aktivnog uglja za ljepotu

Ugalj je poznat kao jedna od najboljih supstanci za čišćenje ljudskog organizma i još su stari Egipćani koristili aktivni ugalj u svrhu ljepote i njege, pa nije ni čudo što i danas zauzima istaknuto mjesto u beauty svijetu.

Italija do 2025. izbacuje ugalj iz proizvodnje struje

RIM - Italijanska vlada tvrdi da će ta zemlja do 2025. godine ukinuti korišćenje uglja za podmirivanje domaćih potreba za električnom energijom u okviru razvoja održive i konkurentne energetske strategije.

Najčitanije