Ustavni Sud

Dodik: Ustavni sud BiH sam sebe poništava

BANJALUKA - Ustavni sud BiH donosi političke odluke i u tim odlukama se poziva na praksu, a ne na Ustav BiH, napisao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, te dodao da on time sam sebe poništava.

Cvijanović: Ustavni sud BiH nastavlja da se politički obračunava

STANARI - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Ustavni sud BiH nastavio politički da se obračunava jer želi da sačini novi ustavni sistem u BiH.

Čubrilović: Ustavni sud BiH odavno instrument jedne politike i jednog naroda

BANJALUKA – Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, rekao je da je Ustavni sud BiH odavno instrument samo jedne politike i samo jednog naroda u BiH.

Ustavni sud BiH: Neustavan zakon Narodne skupštine RS o neprimjenjivanju Inckove odluke

BRČKO - Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj kojom se donosi Zakon o dopuni Kivičnog zakona BiH, a koji je u usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Oštre reakcije iz Srpske na odluku o poništavanju zaključaka Narodne skupštine

BANJALUKA, SARAJEVO - Predstavnici RS tvrde da Ustavni sud BiH nema nadležnosti da poništava zaključke Narodne skupštine (NS) RS o vraćanju nadležnosti, a ova reakcija uslijedila je nakon što je taj sud, rješavajući po apelaciji 15 poslanika iz Federacije u Predstavničkom domu BiH, odlučio da pomenute zaključke stavi van snage.

Ustavni sud BiH odbio apelaciju Gordane Tadić

SARAJEVO - Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Gordane Tadić, bivše glavne tužiteljke Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te je odlučio da nije došlo do povrede prava na nepristrasnost suda, odnosno Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS).

Dodik: Politička odluka koja pokazuje trulost BiH

LAKTAŠI - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je odluka Ustavnog suda BiH kojom su poništene neke odredbe Narodne skupštine Republike Srpske politička i pokazuje koliko je BiH trula u svom institucionalnom kapacitetu.

Čubrilović: Ustavni sud BiH ne može da ocjenjuje ustavnost političkih akata

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja Nedeljko Čubrilović rekao je da Ustavni sud BiH nema nadležnost da ocjenjuje ustavnost političkih akata, stavova i proklamacija koje donosi Narodna skupština.

Petković o odluci Ustavnog suda BiH: Razmisliti kako će BiH nastaviti da funkcioniše

ISTOČNO SARAJEVO - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković ocijenio je da nakon današnje odluke Ustavnog suda u vezi sa Deklaracijom i Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske treba razmisliti kako će BiH nastaviti da funkcioniše.

Ustavni sud BiH ukinuo pojedine odredbe akata o vraćanju nadležnosti na Srpsku

SARAJEVO - Ustavni sud BiH ukinuo je pojedine odredbe akata o vraćanju prenesenih nadležnosti s nivoa BiH na Srpsku, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Tadić: Domaće sudije u Ustavnom sudu BiH nemaju problema sa stranim kolegama

SARAJEVO - Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić rekao je da ovaj sud nema nadležnost da utvrdi do kada će u BiH ostati strane sudije, ali da u Ustavu piše da nakon prvih pet godina Parlamentarna skupština BiH može donijeti zakon i regulisati drugačije pitanje njihovog izbora.

Ivanka Marković iz fotelje poslanika ide u Ustavni sud RS

BANJALUKA - Ivanka Marković, sada već bivši poslanik SDS-a, biće kako "Nezavisne novine" nezvanično saznaju imenovana za sudiju Ustavnog suda Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda.

Odbor parlamenta RS odgovorio Ustavnom sudu BiH: Odbaciti zahtjev Bošnjaka

​BANJALUKA - Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je danas odgovor Ustavnom sudu BiH na zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji je pokrenulo sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske.

Stručnjaci: Sarajevo otima karbon kredite od Republike Srpske

BANJALUKA - Pored političke pozadine, iza odluka Ustavnog suda BiH kojom od Republike Srpske na silu žele oduzeti njene šume kriju se i ekonomski motivi i pokušaj otimanja karbon kredita ili tzv. zelenih sertifikata na koje pravo polaže Republika Srpska.

ZHK jedini nije sproveo odluku Suda: Konstitutivnost Srba primijeniti na realan život

BANJALUKA - Nakon što je Posavski kanton izmijenio Ustav i Srbe "prepoznao" kao konstitutivan narod, a njihov jezik i pismo kao ravnopravan, ostao je jedino Zapadnohercegovački kanton u kojem je potrebno da se to uradi kako bi se sprovela odluka Ustavnog suda FBiH iz maja 2018. godine.

Najčitanije