Vitamin

Naučnici otkrili novi potencijalni izvor vitamina D

Riba i mliječni proizvodi su najbolji izvori vitamina D u ishrani, zbog čega je onima na biljnoj ishrani teško da dobiju dovoljno esencijalnih mikronutrijenata.

Kako da nadoknadite manjak vitamina K

Vitamin K je otkrio stomatolog Veston Prajs, koji je proputovao svijet početkom 20. vijeka, proučavajući odnos između ishrane i bolesti u različitim populacijama.

Znakovi da vam nedostaje vitamin C

Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina za naše tijelo. Saznajte koji su znakovi da vam nedostaje i u kojim ga namirnicama ima najviše.

Sunčev vitamin D - da li je svakome potrebna ista doza

Zabrinutost ljekara zbog deficita vitamina D kod mnogih osoba postala je opštepoznata tokom epidemije virusa korona, jer on ima veliki značaj za imunitet i cjelokupno zdravlje organizma. Suplementi vitamina D, koriste se naročito tokom zime, ali javlja se dilema da li je neophodno uzimati ga na taj način i kad grane proljećno sunce. Ukoliko ste u mogućnosti da obezbijedite između 10 i 30 minuta izloženosti suncu sredinom dana, nekoliko puta tokom nedjelje, tijelo će stvoriti dovoljno ovog vitamina, kažu ljekari.

Ovo namirnice sadrže više vitamina C od narandže

Kada pomislite na vitamin C, neminovno mislite na narandže. Ali ovo voće ima manje vitamina C u usporedbi s nekim drugim plodovima.

Snažan antioksidans: Vitamin C čuva zdravlje i ljepotu kože

Vitamin C sastojak je koji je zavladao proizvodima za njegu i osvježavanje kože te tako postao nezaobilazni dio beauty rutine žena širom svijeta.

5 znakova da vam nedostaje vitamin E

Izbalansirana ishrana, bogata esencijalnim vitaminima i mineralima, jedan je od stubova dobrog zdravlja.

Evo kakvi simptomi se ispoljavaju ako vam nedostaje vitamin B9?

Nova studija je otkrila da nizak nivo vitamina B9 - inače poznatog kao folna kiselina - povećava rizik od demencije u starosti.

Manjak ovog vitamina povećava rizik od demencije kod starijih

Jedna od pet starijih osoba ima neadekvatan nivo folne kiseline u organizmu, što povećava rizik od demencije, pokazali su rezultati novog izraelsko-američkog istraživanja.

Od ova četiri vitamina zavisi blistavost lica

​Kada je njega kože u pitanju, svima su poznata zlatna pravila: skidanje šminke blagim mlijekom ili uljem, zatim umivanje i na kraju nanošenje proizvoda za njegu u vidu dnevne ili noćne kreme.

Ove namirnice najbolje djeluju na rast kose

​Svi želimo bujnu kosu, ali širok raspon faktora, od genetike preko hormona do ishrane, određuje koliko brzo vaša kosa raste.

Koji vitamini su dobitna kombinacija, a koje nikako ne smijete uzimati zajedno

Vitamini i minerali su dobri za zdravlje, ali samo ako se pravilno konzumiraju.

Mandarina - moćno citrusno voće, ali je doza preporučena

Mandarine su veome zdrave, ali sa njima ne treba pretjerivati.

Znakovi da vam nedostaje vitamin D

Vitamin D je veoma važan vitamin čije dnevne potrebe zavise od stila života, godina i navika u ishrani. Sunce je njegov glavni izvor, a osim toga hrana i suplementi. Za razliku od drugih vitamina, on djeluje poput hormona i svaka ćelija u našem tijelu ima receptor za njega.

Previše vitamina C može da uzrokuje neželjene efekte

Vitamin C se smatra odličnim "sredstvom" za podizanje i održavanje jakog imuniteta, ali bi i o njegovom unosu trebalo voditi računa.

Najčitanije