Zapadni Balkan

Berbok: U približavanju Zapadnog Balkana EU ne gubiti vrijeme

​BERLIN - Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok smatra da više ne treba gubiti vreme kada je riječ o približavanju zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Fon Kramon: Razočarana sam, samit EU je potpuni neuspjeh

BRISEL - Poslanica i izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Viola fon Kramon Taubadel izjavila je da je "strašno razočarana" i da je dvodnevni samit EU, koji je danas završen u Briselu, bio "potpuni neuspjeh".

Mišel: Zapadni Balkan je prioritet EU

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel istakao je danas, pred Samit EU, da se Unija nalazi pred odlučujućim trenutkom, geopolitički važnim, pošto će biti donesene odluke u korist stabilnosti i prosperiteta.

Vučić u Briselu: Ništa ne očekujem

BRISEL - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, po dolasku na Samit EU, da je došao u Brisel da razgovara sa evropskim prijateljima o budućnosti Srbije i regiona.

Fon der Lajen: Sve zemlje zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine

BEČ - Srbija mora da se odluči na čijoj strani želi da bude, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Da li je Evropa zapadni Balkan počela da gleda geostrateški, a ne birokratski

SARAJEVO, BANJALUKA - Samit lidera Evropska unija - zapadni Balkan trebalo bi da se održi u Briselu 23. juna, a u susret tome sve glasniji su oni koji traže drugačiji pristup Evropske unije prema ovom prostoru koji nakon rata u Ukrajini treba posmatrati kroz prizmu geostrategije, a ne birokratskih procedura, kako je to do sada bio slučaj.

Đukanović: Komplikovani balkanski odnosi dodatno podižu tenzije

PODGORICA - Crnogorski predsjednik Milo Ðukanović je u svom dugom obraćanju naciji, povodom 16 godina nezavisnosti poručio, između ostalog, da je nakon izbora 2020. godine i, kako kaže, mirne, demokratske tranzicije vlasti mnogo toga u Crnoj Gori sasvim planski zaustavljeno i blokirano.

Šolc: Makronov prijedlog se ne odnosi na zapadni Balkan

BERLIN - Zapadni Balkan treba ući u EU, a prijedlog Emanuela Makrona, predsjednika Francuske, o posebnoj političkoj zajednici EU i evropskih zemalja koje nisu u EU odnosi se na ostale partnere, rekao je Olaf Šolc, njemački kancelar na pres-konferenciji u Berlinu.

Zapadni Balkan "podijelio" Makrona i Šolca

Emanuel Makron je predložio formiranje nove političke zajednice u Evropi, u kojoj bi bili i Ukrajina i zapadni Balkan. Njemačka ne želi da bude "kočničar", ali ima drugačije poglede na budućnost Balkana.

"Osjećamo 'vrelinu' iz neposrednog susjedstva, moramo učiniti nešto"

FIRENCA - Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg smatra da su u ovom trenutku evropske integracije izuteno važne, važnije možda i bitnije i od vremena 1945. godine i ističe da Evropska unija u pristupnom procesu treba da razmišlja geostrateški, a ne birokratski.

Narko-grupe sa zapadnog Balkana u samom vrhu po švercu i brutalnosti

ŽENEVA, BANJALUKA - Kriminalne grupe sa zapadnog Balkana sve više koriste Ujedinjene Arapske Emirate kao sigurnu bazu za svoj prljavi novac, ističu u "Globalnoj inicijativi", međunarodnoj nevladinoj organizaciji protiv organizovanog i transnacionalnog kriminala sa sjedištem u Ženevi.

Zapadni Balkan bi mogao prokockati šansu

BANJALUKA, SOFIJA - Ukrajinska kriza ponovo je stavila u prvi plan evropske integracije zapadnog Balkana, ali Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, upozorava da su ove zemlje u opasnosti da izgube evropsku podršku.

Šalenberg: Važno da se ne zaboravi zapadni Balkan

BEČ - Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg izjavio je da mu je kao šefu diplomatije naročito važno da EU ne zaboravi zapadni Balkan, koji je već godinama u briselskoj čekaonici, istovremeno izrazivši čuđenje zbog kritika njegove izjave da bi trebalo pronaći alternativu članstvu Ukrajine u EU.

Kakav će biti uticaj izbora u Francuskoj i Sloveniji na proširenje EU i zapadni Balkan

BANJALUKA, SARAJEVO - Reizbor Emanuela Makrona za predsjednika Francuske, koji je ostvario pobjedu nad kandidatkinjom ekstremne desnice Francuske Mari le Pen, i pobjeda stranke Pokret sloboda Roberta Goloba nad Slovenskom demokratskom strankom Janeza Janše značajni su za EU, slažu se evropski analitičari.

Velika investicija VW-a na Zapadnom Balkanu

Punjači za električna i hibridna vozila za Volkswagen od sredine 2024. godine proizvodiće se u ohridskom "Kostalu".

Najčitanije