Hrana i piće

Gastro-turistička tura "Kuhinjice": Petrovo i Gračanica riznice delicija

Gastro-turistička tura "Kuhinjice": Petrovo i Gračanica riznice delicija
Foto: N.N. | Gastro-turistička tura "Kuhinjice": Petrovo i Gračanica riznice delicija

Ne treba objašnjavati ko ste, odakle ste, koja ste generacija, samo ako opišete šta vam je najdraže sjećanje na hranu vašeg djetinjstva, čuje se ko ste.

Sve prisutne tada preplave najtoplija osjećanja i sve se nepogrešivo sljubi u nostalgiji i milini koju samo bliske generacije mogu da dijele. I nema tu netrpeljivosti, granica ili bilo kakvog nerazumijevanja.

Hrana je milina, ona širi toplinu, domaćinsku atmosferu i podstiče na druženje, a da ima i svoje turističke potencijale, pokazalo se na petoj gastro-turističkoj manifestaciji u organizaciji "Kuhinjice" na kojoj su se predstavile opština Petrovo i susjedna opština Gračanica.

Plejada najljepših i najmirisnijih jela koja su prestavljena tokom tri dana u potpunosti je dočarala lokaciju na kojoj je "Kuhinjica" okupila predstavnike medija i prijatelje ovog serijala.

Povoda za druženje na ovom prostoru bilo je zaista mnogo, između ostalog, ove godine opština Petrovo slavi 30 godina otkako je dobila taj status.

Trodnevna gastro-avantura održana je u novosagrađenoj banji "Terme Ozren", koja je svojim dolaskom na ove prostore otvorila nove vidike i nove velike mogućnosti za opštinu, njeno stanovništvo, a najviše za turizam.

Veče opštine Petrovo

Predivni kompleks banje "Terme Ozren" prostire se na čak 15.000 m2. Godine 2017. bijeljinska kompanija "Milojević Gilje-Gas" dobila je koncesiju na 19 godina za korištenje termomineralne vode te su na mjestu stare banje započeli faznu izgradnju modernog rekreativno-ugostiteljskog centra "Terme Ozren". "Terme Ozren" nude moderno uređene smještajne kapacitete, a možete se prepustiti zabavi i kupanju na 11 otvorenih i zatvorenih bazena, ili ekskluzivnom relax tretmanu u nekoj od sauna, parnom kupatilu ili slanoj sobi. Prve večeri opština Petrovo oduševila je svojim ozrenskim delicijama. Na švedskom stolu od nekoliko metara našle su se razne pite, sirevi, sarmice, uštipci, listare, prebranac, svinjsko i jagnjeće pečenje, hurmašice, tulumbe, baklava...

U jednom trenutku u životu mora se učiti da se jede, da se profiliše, brusi i nekad i protiv volje proba ono što ne izgleda kao da se jede, jer ukusi znaju da zarobe i da vas privole sebi. Da se razumijemo, voljenje pihtija i slične hrane dolazi sa godinama, a često i nikad, ali sve vrijedi probati, jer kako se može znati da nešto nije za vas? Treba probati sve od sira do baklave.

To najbolje znaju i ljubazne žene iz "Kola srpskih sestara", koje su punile tanjire gostiju i o svakom jelu koje su vješto pripremile pričale sa toliko ljubavi da je naprosto nemoguće odbiti.

Pored dobre hrane, pila se tu i domaća rakija od šljive i kruške, a vino je obezbijedila vinarija "Pajić" iz Brčkog, pa je večera bila još ukusnija. Ovo je pravi pokazatelj da gastro-turizam ima veliki potencijal u Bosni i Hercegovini, kao i u cijelom svijetu, te da lako može da preraste u jedan od najdinamičnijih segmenata turizma. Turističke destinacije i kompanije koje se bave i povezane su s turizmom širom svijeta jednako su svjesne važnosti gastronomije koja pomaže u raznolikosti turističke ponude te da ovakav vid turizma podstiče lokalni, regionalni i nacionalni razvoj.

Ova vrsta turizma je alat za promociju svih vrsta resursa, uključuje čak i očuvanje baštine u svim njenim oblicima. Upravo ovaj lokalitet je poseban po svojoj prijateljskoj saradnji dvije opštine, jedne iz Republike Srpske, a druge iz Federacije Bosne i Hercegovine, te je ovakva vrsta saradnje, prijateljstva, tolerancije i poslovnosti svijetao primjer.

Posjeta javnoj kuhinji "Merhamet" u Gračanici

Svijetao primjer i pozitivno okružje održao je i serijal "Kuhinjica" idući dan kada smo posjetili javnu kuhinju "Merhamet" u Gračanici, gdje je "Kuhinjica", zajedno sa "Podravkom", organizovala ručak za stotinak korisnika ove ustanove. Korisnici "Merhameta" uživali su u poznatom ukusu "Podravkinog" gulaša, prilogu - riži sa povrćem, salati - kiselim krastavčićima uz mafine i čaj.

Nakon druženja i ručka u "Merhametu" uslijedilo je panoramsko razgledanje Gračanice, s obzirom na to da su vremenski uslovi bili nešto lošiji za šetnju.

U sklopu obilaska ove regije svi prisutni otišli su do manastira Sveti Nikola na Ozrenu kako bi vidjeli ovo zdanje napravljeno još u XIV vijeku.

Kiša ovaj put nije smetala, a ni uživanja i druženja nije nedostajalo, jer su svi putovali zajedno turističkim autobusom koji je obezbijedila Suada Avdić iz Gračanice, vlasnica hotela "Sax", gdje je dosta gostiju tog vikenda i odsjelo.

Prema riječima gostiju koji su odsjeli, hotel "Sax" je pravi izbor ukoliko želite prijatnu i toplu atmosferu.

Ovaj put, ručak koji je "Kuhinjica" obezbijedila bio je nešto drugačiji, a njega je pripremilo Lovačko društvo "Ozren Petrovo", čiji su članovi kuvali lovački gulaš. Lovac Milan Vuković, pored toga što je izvrstan lovac, pokazao je i da je odličan kuvar, jer je lonac sa lovačkim gulašom brzo bio prazan, a gosti siti.

Predsjednik Lovačkog udruženja Zoran Martić zahvalio je svojim kolegama na kuvanju gulaša i ispričao novinarima da biti lovac ne znači, i nikad nije značilo, ubijati divlje životinje, nego se i brinuti o njima, hraniti ih zimi, ostavljati so, poštovati lovački kalendar i kodeks.

Drugo veče posvećeno opštini Gračanica

U sklopu manifestacije, drugu veče se sa svojim tradicionalnim delicijama predstavila opština Gračanica.

U romanu "Poslastica" Mjuriel Barberi pripovijeda o gastronomskom kritičaru nezgodne naravi koji pokušava da otkrije idealan ukus i isprobava razne delikatese, uživajući u prefinjenosti i neobičnosti serviranih đakonija, opisujući sa zadovoljstvom sve finese tih jela, dok na kraju pronalazi taj tajanstveni zaboravljeni ukus u običnim kupovnim krofnama posutim šećerom koji se istopio. Tajna je bila u jednostavnosti. I baš tako, možda su pravu kulinarsku tajnu otkrile naše bake i tu ne treba više ništa mijenjati, jer gdje se bolje jede nego kod baka.

Duž cijelog stola, koji su pripremile žene iz čak 11 udruženja, sve je bilo prekriveno delicijama. Tu su se mogle naći i sogan dolme, japrag, ćevapi, burek, sirnica, maslenica, đuveč, bamije, teletina ispod sača, hurmašice sa pekmezom, baklave... a žene koje su pripremale hranu bile su obučene u narodne nošnje i svojim osmijesima ukrašavale su trpezu. Ovom prilikom Edin Ibrišević, direktor Turističke zajednice Gračanica, sve goste pozvao je da ponovo dođu u Gračanicu i uživaju u blagodetima i bogatoj turističkoj ponudi ovog grada. Tu čarobnu noć Gračanlija i njihove ponude upotpunila je sjajna grupa tamburaša koji su sve goste vrlo brzo natjerali da igraju i pjevaju.

Ozrenska jesen

Iako je kiša nastavila da pada i idući dan, ona ni ovaj put nije pokvarila uživanje, već je više dočarala godišnje doba u kojem se nalazimo te je u krugu banje "Terme Ozren" održana "Ozrenska jesen", tradicionalna manifestacija u kojoj je preko 80 izlagača pokazalo svoje domaće proizvode. Tek tu, na "Ozrenskoj jeseni" sve se šarenilo od raznolikosti proizvoda - domaćeg meda, kolača, sušenog voća, magarećeg mlijeka, lovačkih kobasica, nakita, kozmetike, grnčarskih posuda i ukrasa. Ovom predivnom manifestacijom "Kuhinjica" je još jednom dočarala sve kvalitete jednog kraja, svoju ljubav prema hrani i izvrsnim delicijama protkala kroz svaki segment trodnevne manifestacije i pokazala kako gastronomija na ovim prostorima i te kako ima potencijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije