Njeno veličanstvo bundeva

Dragan Čulić

Velika je čast kada jednu osobu iz Jaružana velikog životnog i poljoprivrednog iskustva nagovoriš da proba čorbu od bundeve jer je ona cijeli život bila ubijeđena da se to uglavnom daje gicama. Baka je probala, deda Borislav ma ni da okusi, potaž ili čorbu od bundeve i ostala je iznenađena ukusom, teksturom i osjećajem sitosti koji je nastupio nakon što je pojela jedan, a zatražila još jedan tanjir. S obzirom da sam kao dodatak ubacio i malo na suvoj tavi poprženih sjemenki bundeve, doživljaj je bio potpun, a kao nagradu sam dobio punu kesu domaćih sjemenki da ih iskoristim jer baba Piroška ionako nije imala baš neki plan za njih. Baba se raspitivala i kako se pravi čorba, recept nije zapisala jer, kako ona kaže, neće je praviti, nego pita iz radoznalosti. Što se dede tiče, on i dalje misli da ono što jedu gice ne treba da jedu ljudi. Mudri su ti stari.

Vrati na vijest

Komentari 0

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Prijavi se!

Nemate napravljen nalog? Registrujte se!

Registrujte se!

Za registraciju vam je potrebna email adresa koja će ujedno biti i korisničko ime. Nakon potvrđivanja naloga putem email adrese odaberite nadimak preko kojeg će vas drugi čitaoci prepoznavati.

Nevidljivi su svi podaci koje ste upisali, kao i email adresa, osim nadimka.

Nadimak će aplikacija napraviti od dijela email adrese. To možete promijeniti nakon aktivacije naloga u dijelu za upravljenje nalogom.

Ukoliko ste prijavljeni, nalogu možete pristupiti u padajućem meniju koji se nalazi u gornjem desnom uglu, klikom na svoj nadimak i odabirom stavke "Podešavanja".