Ljepota

Dame zbog njih se ne bojimo starenja

Dame zbog njih se ne bojimo starenja
Foto: Ilustracija | Dame koje su svoje godine iskoristile na najbolji mogući način: Zbog njih se ne bojimo starenja

Neke nove struje vladaju u modnoj industriji. Bore, sijeda kosa, godine... Naime, prije nekoliko sedmica magazin "Allure" je objavio službeno saopštenje u kojem se u svim budućim izdanjima zabranjuje riječ antiage, uz logično objašnjenje: "Uvijek zvuči kao da se borimo protiv nečega, a ne da se nečemu veselimo i prihvatamo dostojanstveno godine".

Za naslovnicu izdanja u kojem su objavili tu vijest od velikog značaja kao zvijezdu su odabrali Helen Miren. Ova britanska glumica je zasigurno osoba koja se zna boriti sa godinama jer sa svoje 72 godine izgleda bolje nego ikad. Svi znamo za lijepu i sofisticiranu glumicu, ali divimo se i ovim superženama koje su od Helen starije i dvadesetak godina.

Iris Apfel

Jedna od njih je i neponovljiva ikona mode Iris Apfel, koja je prije dvije sedmice proslavila 97. rođendan! Ova poslovna žena, dizajnerka interijera i stilistkinja vječna je inspiracija. Odrasla je u Njujorku, uz majku koja je bila vlasnica modnog butika, te je Iris od malih nogu imala kontakt s modom. Nikad se nije ustručavala svojih godina niti je mlađim ženama davala savjete kako da se podmlade.

"Ne bi trebalo samo slijediti druge: bolje je stvarati vlastita pravila", jednom je prilikom izjavila. Veliko perje oko vrata, raznobojne naočare, šarena odjeća, te kombinovanje uzoraka i boja na njoj izgledaju sjajno.

Badi Vinkl

Za razliku od Iris, ova dama zlatnih godina ima i Instagram profil, na kakvom bi joj pozavidjele brojne dvadesetogodišnjakinje. Naime, ime Helen Rut Elam Van Vinkl (89) možda vam ništa ne znači. Međutim, za Badi Vinkl ste vjerovatno čuli. Ova zabavna bakica je prava modna ikona. Badi je javni zagovornik legalizacije marihuane, što je jedan od razloga zbog kojih ju je počela pratiti i sama Rijana. Badi je od otvaranja svog profila, kada ju je praunuk zamolio da obuče za potrebe Twitter fotografije odjeću njegove sestre, izrasla u punokrvnu pop ikonu. Badi Vinkl je dala posebno značenje Instagram modelima današnjice.

Karmen Del Orefik

Takođe, jedna od inspiracija je 86-godišnja Karmen del Orefik, koja je primjer žene koja je zahvaljujući radišnoj majci, vlastitoj ljepoti i inteligenciji uspjela pobjeći iz bijede njujorškog predgrađa, obogatiti se modelingom, doživjeti težak bankrot i opet zasjati na naslovnici "Voguea". Lijepa Njujorčanka je svoje prve korake u modelingu napravila sa 13 godina. Sa svega 16 zasjala je na naslovnici američkog "Voguea". U isto vrijeme je na žurke išla na rolšuama kako bi uštedjela na prevozu, dok su joj poštom slali pozivnice na kastinge jer njena porodica nije mogla priuštiti telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije