Ljepota

Eksofolijacija: Četkanje suvog tijela oslobađa ga od toksina

Eksofolijacija: Četkanje suvog tijela oslobađa ga od toksina
Foto: N.N. | Eksofolijacija: Četkanje suvog tijela oslobađa ga od toksina

Suvo četkanje tijela tehnika je koja je već poznata stotinama godina i svoje porijeklo vuče iz drevnih termalnih lječilišta gdje se koristila za pročišćavanje cijelog tijela od toksina te za bolje hranjenje kože.

Osim ljepšeg izgleda kože i uklanjanja celulita, neke od prednosti ovog tretmana su poboljšanje cirkulacije krvi i limfe, uklanjanje bolova i napetosti u tijelu te poboljšanje rada živčanog sistema.

Eksfolijacija se sa godinama usporava pa je koži dobrodošla (umjerena, nikako gruba) pomoć. Pored toga, koža je poslije eksfolijacije spremnija da upije sve korisne supstance iz preparata za njegu.

Značenje riječi eksfolijacija u bukvalnom smislu predstavlja ljuštenje kože, dok je piling guljenje kože - u suštini je ista stvar u pitanju.

Za ovaj tretman potrebna vam je četka od prirodnih materijala koju lako možete pronaći u drogerijama (sintetička bi mogla biti pregruba), ali poslužiće i prirodna spužva ili grublji ručnik. Pri izboru vodite se onim što vašem tijelu odgovara; ne želite četku koja će izgrebati kožu, ali isto tako ne smije biti ni prenježna. Ako niste sigurni kako krenuti, izaberite mekšu i postepeno pređite na neku s jačim dlačicama.

Uklanjanje izumrlih ćelija pomaže koži te stimuliše imunosistem tako što stimuliše limfni sistem. Toksini, bakterije i druge štetne supstance se sakupljaju i uništavaju u limfnim čvorovima. Stimulisanje rada limfnog sistema na taj način direktno utiče na uništavanje patogena i time ojačava imunosistem.

Pored toga, ovaj tretman ubrzava limfnu drenažu i tonus mišića. Poboljšava cirkulaciju i tonus kože te čak i najblaži oblik suvog četkanja dovodi svježu krv bogatu kiseonikom na površinu kože, što za posljedicu ima njen bolji tonus i elastičnost.

Iako se dosta pričalo o tome da suvo četkanje pomaže i u uništavanju celulita, samo ono nije dovoljno da se riješite ovog problema, ali pomaže u ravnomjernoj raspodjeli masnog tkiva ispod kože i ukoliko ga zaista uvrstite u redovnu rutinu, doprinijeće glatkijoj teksturi kože.

Kako se radi suvo četkanje

Počinje se od tabana i ide ka gornjim dijelovima tijela, dio po dio. Pokreti su uvijek usmjereni ka gore i sa stopala se prelazi na listove, butine, ruke, zatim gornji dio leđa. Na kraju grudi, vrat i stomak, sve vrijeme pokretima prema srcu. Izbjegavajte osjetljive dijelove poput samog vrata ili mjesta na kojima imate bilo kakve promjene na koži.

Nemojte trljati kožu kao da radite piling. Pritisak bi trebalo da bude takav da podstakne cirkulaciju, ali ne i da bude agresivan. Najbolje je izvoditi ovu masažu prije kupanja ili tuširanja, u trajanju 4-5 minuta, najmanje dva do tri puta sedmično.

Dodatni savjeti

Nikako nemojte kvasiti četku ili tretman izvoditi nakon kupanja, nećete dobiti bolji efekat, već samo iritaciju. Nikada ne četkajte kožu nakon sunčanja ili ako je koža zbog nečeg iziritirana ili ekstremno suva. Isto se odnosi i na dijelove zahvaćene nekim problemom poput psorijaze ili ekcema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije