Horoskop

Zašto je pametno nositi bradu?

Zašto je pametno nositi bradu?
Foto: Ilustracija | Zašto je pametno nositi bradu?

Brada ne služi samo kao veličanstveni dodatak našoj pojavi, ona nam služi i kao izolator.

Zimi ta brada zadržava toplotu i nije nam toliko hladno po licu. Praktično uz kapu i bradu mogli bi šetati kratkih rukava bez nekih ozbiljnih posljedica. Ljeti isto tako zadržava veći dio topline vani.

Brada blokira štetna UV zračenja. Časopis Oxford Journal objavio je članak odnosno studiju koja je dokazala da brada može blokirati od 50-95 odsto štetnog UV zračenja.

Blokiranjem UV zračenja ne samo da nas štiti od povišene temperature kože već ujedno i štiti samu kožu i pogoduje njezinoj dugovječnosti i zdravlju.

Brada pomaže kada je vruće i kada se znojimo. Taj znoj se sakuplja u našoj bradi. Kad znoj iz brade krene isparavati onda se stvara takozvani egzotermni efekt, što znači da i najmanji povjetarac u bradi možemo osjetiti kao da zimski sjeverac (isto kao i kad izađete iz mora i kad duva povjetarac, a vama  bude hladno).

Muškarci koji imaju astmu bi trebali pustiti punu bradu jer će im pomoći brkovi. Naime, dlake ispod nosa djeluju kao svojevrsni filter i sprečavaju ulazak prašine u nos, odnosno u organizam.

Pored toga brada usporava proces starenja. Dlake na licu vremenom mogu pomoći koži da ostane mlada i u dobrom stanju jer sprečavaju dehidraciju kože, odnosno održavaju njezinu vlažnost i štite od vjetra koji nagriza kožu. Takođe, ukoliko imate bradu ne trebate voditi računa o bakterijskim infekcijama kože koje najčešće nastaju zbog brijanja, uraslim dlakama i iritaciji kože. Jednostavnim prestankom brijanja ćete se riješiti ovih problema.

Neki čak smatraju da bi muškarci trebalo da prestanu da se briju kako bi sačuvali sebe od homeseksualnosti. Muškarci koji žele da izgledaju "strejt" trebalo bi da puste bradu. Tako bar tvrdi mitropolit Ruske pravoslavne stroverne crkve Kornilije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije