Kuće i vrt

Pratite nas na Google news

10 tajni koje krije Bijela kuća

10 tajni koje krije Bijela kuća
Foto: René DeAnda/Unsplash | 10 tajni koje krije Bijela kuća
N.N.

132 sobe, 35 kupatila, 6 nivoa, 412 vrata, 28 kamina, 7 stubišta, 3 lifta, 5 kuhara, nekoliko vrtova, teniskih i košarkaških terena, kino, staza za trčanje… Sve to postoji u Bijeloj kući.

1. Džordž Vašington nikada nije živio u Bijeloj kući

Navodno je irski arhitekt Džejms Hoban planove za Bijelu kuću napravio po uzoru na kuću u Dublinu koja je danas sjedište irskog parlamenta. Prvi američki predsjednik nikada nije živio u predsjedničkoj rezidenciji, njen prvi stanar bio je njegov nasljednik, Džon Adams, koji se uselio 1800. godine. Iako je Vašington odabrao lokaciju, kao i arhitekta, gradnja kuće počela je 1791. i trajala je osam godina. Izgradnja je koštala 232 hiljade dolara, u današnje vrijeme to bi iznosilo oko 4 miliona.

2. Kuća je izgrađena od smeđeg kamena

Smeđe zidove od pječenjaka radnici su obojili u bijelo kako bi spriječili oštećenja i redovno održavali fasadu pa je Bijela kuća uvijek djelovala svježe. Nadimak "Bijela kuća" osmislio je prvi stanar Džon Adams, a zadržao se i godinama kasnije.

3. Na prvoj filmskoj projekciji u Bijeloj kući prikazan je film Rođenje jedne nacije

Početak filmskih večeri u Bijeloj kući bio je prije 101 godinu, kada je Vodrov Vilson odlučio biti domaćin projekcije filma "Rođenje jedne nacije", istorijskoj drami koja govori o usponu Ku Klaks Klana u SAD-u, a već je tada izazvao brojne kritike zbog opravdavanja rasne segregacije. Na prvoj projekciji gostovali su sam redatelj i Tomas Dikson, autor romana po kojem je film snimljen.

Najviše filmova pogledao je Džimi Karter, čak 480.

4. Bijela kuća nije oduvijek nosila taj naziv

Tek je Teodor Ruzvelt dao naziv koji je uvriježen i danas. Prije toga koristili su se nazivi Predsjednička kuća, Predsjednički dvorac i slično.

5. Prelomna godina za Kuću: 1933.

Ruzvelt je ugradio rampe i liftove, kako bi Bijelu kuću učinio dostupnom i invalidima. Napravio je i bazen, kojeg je Nikson prekrio i umjesto njega stvorio dvoranu za novinare.

6. Neki kažu da je ukleta

Mnogi gosti, ali i stanari, tvrde da duh pokojnog predsjednika Abrahama Linkolna još luta sobama Bijele kuće. Najpoznatija je priča Vinstona Čerčila, koji je tvrdio da je naletio na Linkolnov duh kraj kamina. Čerčil više nikada nije kročio u Linkolnovu spavaću sobu.

7. Ispod Bijele kuće, u podrumu, postoji čitav grad

Nikson je sagradio prostor za kuglanu, a postoji i cvjećar, čokoladarnica, čak i zubar.

8. Tom Hanks darovao je Bijeloj kući dva aparata za kavu

Poznati glumac, prilikom svoje posjete Bijeloj kući, primjetio je da u njoj ne postoji aparat za kavu pa ga je odlučio sam kupiti. Koju godinu kasnije, kada je ponovno posjetio Bijelu kuću, donio je novi model.

9. Nekad se moglo bez problema ući u Bijelu kuću

Proslava inauguracije Andrea Džeksona 1829. privukla je raju, pa je osoblje moralo posjetioce izmamiti van tako da su ispred dijelili punč s viskijem.

10. Neobični troškovi stanara

Prije nego je Bil Klinton napustio Bijelu kuću, njegovo osoblje napravilo je 40 hiljada dolara štete. Namjerno su isčupali slovo W s tastatura, zaljepili ladice na stolovima, ostavljali čudne telefonske poruke… Na kritike su odgovorili da nije neobično da se osoblje bivšeg predsjednika našali s budućim stanarima. Navodno je i Buševo osoblje po odlasku iščupalo telefonske žice i ostavljalo prijeteće poruke, uključujući i jednu koja je poručila "Vratićemo se"…

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije