Kuća i vrt

2 trika pomoću kojih ćete bijelim patikama vratiti stari sjaj

2 trika pomoću kojih ćete bijelim patikama vratiti stari sjaj
Foto: Pixabay/mrwrightxx10 | 2 trika pomoću kojih ćete bijelim patikama vratiti stari sjaj

Počela je sezona lagane proljećne obuće, a na prvom mjestu su bijele platnene patike. Bijele patike su zaista idealne za proljeće i ljeto, međutim, imaju jednu manu.

Naime, bijele patike se veoma brzo prljaju, pa morate često da ih perete, a onda postoji mogućnost da ih trajno oštetite.

Stoga je neophodno da to radite na pravi način. Zato smo za vas pripremili dva sjajna savjeta kako da vašim bijelim patikama ponovo vratite stari sjaj.

1. Soda bikarbona i sirće

Pomiješajte jednu kašiku sobe bikarbone, jednu kašiku sirćeta i jednu kašiku vode. Trebalo bi da dobijete jednu vrstu paste koju ćete na patike nanijeti starom četkicom za zube. Dobro istrljate patike i ostavite ih tako najmanje tri sata na suncu, a onda ih operite na uobičajen način.

2. Deterdžent i pasta za zube

Sipajte malo deterdženta u vodu, a zatim potopite patike. Poslije toga, na patike, nanesite pastu za zube i dobro ih istrljajte, pa ih ponovo potopite u vodu i ostavite ih najmanje četiri sata.

Patike bi potom, trebalo da operete u mašini za veš.

Kako prati patike u veš mašini?

Skinite pertle sa patika i stavite ih u jastučnicu ili torbu za pranje kako se ne bi zamrsile. U veš mašinu stavite peškire ili neku meku tkaninu koja je za pranje, kako se patike ne bi oštetile. Savjet je da ih perete na 30 stepeni, a u zavisnosti od mašine trebalo bi program da traje od 30 do 40 minuta.

Izvadite patike iz mašine i ostavite ih da se osuše. Nikada ne stavljate obuću u mašinu za sušenje, jer visoka temperatura može da je ošteti.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije