Kuća i vrt

3 sobne biljke koje vole sunce

3 sobne biljke koje vole sunce
Foto: Unsplash/Kaufmann Mercantile | 3 sobne biljke koje vole sunce

I sobno i baštensko cvijeće dijeli se na ono koje voli sunce i ono kom više prija boravak u sijenci.

S prvim danima proljeća mnoge domaćice će saksije sa sobnim biljem koje nije osjetljivo na niže temperature iznijeti na terase i u dvorište, kako bi ono upilo veću količinu dnevne svjetlosti, a onda i brže raslo i bilo bujnije.

Ukoliko ste nedavno počeli da se bavite uzgajanjem sobnog cvijeća i ne znate koje vrste će dobro prihvatiti boravak na direktnom suncu, na otvorenom, ovaj vodič može da vam bude od koristi.

1. Anturijum

Ova dekorativna tropska biljka traži dosta vlage, svjetlosti i toplote. Dok temperature vazduha ne budu iznad 20 stepeni, saksiju sa anturijumom nemojte iznositi iz doma.

Kada temperature porastu, saksiju sa anturijumom možete da držite u osunčanom dijelu terase ili dvorišta.

Tokom proljeća biljku zalijevajte odstajalom ili destilovanom vodom na svakih sedam dana, a kada dođe ljeto zalijevajte je svakog trećeg dana. Zimi je dovoljno dodati joj malo vode jednom u 10 do 12 dana.

2. Amarilis

Lukovičasta ukrasna biljka sa prelijepim ljevkastim cvjetovima izvanredno podnosi boravak na sunčevoj svjetlosti. Ukoliko amarilis zasadite tokom februara, već krajem marta ili početkom aprila možete da očekujete prve cvjetove.

Na dno saksije stavite šljunak, pa dopunite dobro propusnom zemljom (najbolje mješavinom humusa i perlita) i zasadite tako da polovina lukovice bude pokrivena zemljom. Odmah je zalijte, držite nedjelju dana na tamnom mjestu, a onda prebacite na toplo mjesto.

U prvoj nedjelji po sadnji amarilisu uskratite vodu; zalijte je tek kada se pojave izbojci dužine 10 centimetara. Tada je potrebno da zalijevate biljku svakog drugog dana.

Iz lukovice amarilisa najprije će se pojaviti stabljika sa cvijetom, a tek onda duguljasti listovi. Čim se pojavi cvjetni izdanak, u vodu za zalijevanje dodajte tečno đubrivo za cvjetnice.

Ne zaboravite da zemlja u kojoj se nalazi lukovica amarilisa nikada ne smije da bude natopljena vodom, jer će biljka istruliti.

Da bi amarilis cvjetao više puta u toku godine, obavezno ga presađujte iz saksijske u baštensku zemlju, i obrnuto. Naime, čim ova lukovica promijeni stanište, ona se ponaša kao mlada biljka, pa iznova rađa cvijet. Zanimljivo je da što češće amarilis cvjeta, to njegova lukovica postaje otpornija i bolje se razvija.

3. Gloksinija

Iako umije da bude izuzetno osjetljiva zbog temperaturnih razlika, gloksinija je biljka koja cvjeta od marta do septembra i kao rijetko koje drugo sobno cvijeće može da uljepša dom.

Ukoliko ste već uzgajali gloksiniju i ona se tokom zime "ućutala" ili su joj požutjeli listovi, sada je trenutak da je presadite u dobro dreniranu zemlju bogatu tresetom. Gomolj gloksinije zasadite plitko i dobro zalijte, pa držite saksiju blizu izvora sunčeve svjetlosti.

Na gloksiniji se najprije pojavljuju listovi, pa tek onda pupoljci koji se razvijaju u raskošne cvjetove. Ukoliko pojava pupoljaka izostane, obavezno otkinite jedan list - tako ćete "natjerati" biljku da nastavi sa razvojem i podari pupoljke.

Biljku bi tokom perioda vegetacije trebalo dva puta presaditi u veću saksiju sa novom zemljom. Zalijevajte gloksiniju dva puta nedjeljno odstajalom vodom i strogo pazite da voda ne kapne na listove, jer će se na njima pojaviti žute fleke.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije