Kuća i vrt

4 sobne biljke za koje je kraj zime koban

4 sobne biljke za koje je kraj zime koban
Foto: Unsplash/Spacejoy | 4 sobne biljke za koje je kraj zime koban

Sa odlaskom zime sobne biljke obično počinju da pokazuju svoje slabosti. Što i ne čudi s obzirom na to da čitavu zimu provedu na, za njih, previsokim temperaturama i sa premalo vazduha i svjetlosti.

Svakako, zimi često griješimo misleći da biljkama nije potrebna voda, pa se dešava da uvenu zbog premalo zalijevanja ili počnu da trunu zbog prevelike količine vode koju ste odjenom sipali u saksiju.

Ovo sve zavisi od vrste biljke, ali bi bilo dobro da se edukujete o svakoj koju ste nabavili, kako bi vam što duže trajala i uljepšala prostor.

Ipak, četiri sobne biljke su posebno osjetljive u prelaznom periodu, pa bi trebalo da obratite pažnju kako da ih sačuvate do proljeća, kada će vam vratiti duplo i postati bujne i raskošne.

1. Fikus

Fikus je jedna od najzastupljenijih biljaka u našim domovima, ali zimi ovoj biljci opadaju listovi. Razlog za to je premalo svjetlosti. Na zimske uslove posebno su osjetljivi fikusi sa prošaranim lišćem. Obezbijedite im dovoljno sunca kako bi "pregurali" kraj zime i spremno dočekali proljeće.

2. Begonija

Begonija, takođe jedna od omiljenih sobnih biljaka, ne voli tamna mjesta, a pupoljci će joj opadati i ako joj često mijenjate mjesto.

Begoniju pozicionirajte na mjesto na kome će imati dovoljno svjetlosti i odatle je ne pomijerajte do proljeća.

3. Dracena

Dracena je biljka koju mnogi biraju zato što je otporan, međutim, ona najčešće uvene zimi, a razlog za to je previše zalijevanja.

Ovaj cvijet jeste otporan, ali zahtijeva takođe pažnju. Zalijevajte je s vremena na vrijeme kako ne bi istrulila.

4. Afrička ljubičica

Afrička ljubičica je zbog zanimljivog lišća i neodoljivih cvjetova vijerni stanar mnogih domova, ali je i osjetljiva, pa traži pažljivu njegu. Zalijevajte je uvijek kroz tacnu, odnosno sipajte vodu u tacnu saksije, a ona će poslije 30 minuta upiti dovoljno tečnosti. Poslije tog vremena, ostatak prospite.

Ako primijetite da je krenula da vene, da su listovi pali, stavite saksiju bez tacne na šljunak i pustite da se isuši.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije