SP Qatar 2022.

Kuće i vrt

5 biljaka koje savršeno podnose centralno grijanje

5 biljaka koje savršeno podnose centralno grijanje
Foto: N.N. | 5 biljaka koje savršeno podnose centralno grijanje
N.N.

Sezona grijanja je počela, a s njom i muke za ljubitelje biljaka. Naime, tokom zimskih mjeseci teško je postići balans između dovoljno vlage, prikladne temperature, količine svjetlosti i zalijevanja.

 Biljke vole da budu na prozorima, a ispod prozora su najčešće i radijatori, te tu dolazi do potencijalnog problema.

Iako u pravilu biljke zimi treba zalijevati manje, često to pravilo moramo kršiti jer ako ih držimo u grijanim prostorima, zemlja u saksijama će se jednako brzo sušiti kao i u ljetnom periodu. Dobar stari trik je provjera zemlje prstom, jer koliko god čitali uputstva, vaše biljke treba da upoznate i tako shvatite koliko im je vode zapravo potrebno. Većina sobnih biljaka ne podnosi obilno zalijevanje, zato tu uvijek budite na oprezu.

U nastavku pročitajte koje vrste zelenih ljubimaca mogu uspjeti u prostoru koji se zagrijava pomoću centralnog grijanja i koje će vam moći stajati na prozoru ili uz radijatore tokom cijele zime.

1. Paprat

Jedna od omiljenih biljaka za uzgoj, rado viđena u svakom enterijeru je paprat. Iako je relativno jednostavna za uzgajanje, opet mnogo ljudi muku muči s njenim rastom. To je biljka koja voli vlagu i suv vazduh, a previsoke temperature svakako će joj naškoditi. Mnogi od nas su se suočili s njenim suvim i smeđim listovima poslije samo nekoliko dana izbivanja, neprskanja ili nezalijevanja.

2. Orhideja

Orhideje su biljke koje često vidimo na prozorskim daskama i jedne su od najomiljenijih sobnih biljaka. Traže dosta svjetlosti, lako su prilagodljive, a najprikladniji im je polusjenovit položaj. Po boji lista i cvijeta možemo otkriti imaju li orhideje višak ili manjak svjetlosti. Najidealnije bi bilo da ih smjestite na sjeverni prozor, ali dobro će uspijevati i na istočnom. Orhideje vole svjež i vlažan vazduh, manje ih zalijevamo i češće prskamo i tu je veoma važno da koristimo odstajalu vodu.

3. Aloe vera

Aloe vera je kraljica naših vrtova, a nerijetko se u manjim oblicima uzgaja i u našim domovima. Osim što izgleda moćno, ona to uistinu i jeste. Njena ljekovita svojstva otkrivena su kada i ona sama, a to seže u daleku istoriju, čak 3.000 godina prije Hrista u drevnoj Kini i Sumeru. Od tada je ova biljka nezaobilazna u domaćinstvima. Odlično podnosi suv vazduh, stoga je idealna za grijane prostore. Rijetko je zalijevajte.

4. Fikus

Ficus lyrata ili Fiddle Leaf Fig definitivno je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Svojim velikim i veličanstvenim listovima uzeće svu pažnju u prostoru, a u vrtnim centrima možete je kupiti u impozantnim veličinama. Ove fikuse lako je uzgajati, ali moraćete im ipak pridati malo pažnje u vidu čestog brisanja listova.

5. Monstera

Ova tropska biljka toliko se odomaćila kod nas da gotovo svako kućanstvo ima bar po jedan primjerak, a kako i ne kada svojim velikim šarmantnim listovima osvaja na prvu. Monstera je definitivno kraljica interijera i vječna inspiracija generacijama ljubitelja biljaka. Voli vlagu, zato je morate redovno prskati, a ako to činite, moći će da prezimi čak i u blizini vašeg radijatora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije