Kuća i vrt

5 trikova da eliminišete elektricitet sa odjeće

5 trikova da eliminišete elektricitet sa odjeće
Foto: Unsplash/Alyssa Strohmann | 5 trikova da eliminišete elektricitet sa odjeće

Posljednjih dana malo je onih koji se ne žale na "pucketanje" kada dodirnu drugu osobu, kućnog ljubimca ili neki predmet.

Statički električni šok može da se javi i kada obučemo garderobu napravljenu od tkanine koja je negativno naelektrisana. Da biste izbjegli ovu neprijatnost, isprobajte trikove koji dokazano pomažu.

1. Koristite žičanu vješalicu

Prije nego što obučete majicu, suknju ili pantalone koje mogu da izazovu neprijatno "peckanje", okačite ih na ofinger od žice. Ovakva vješalica može da vrati dio električnog naboja zbog kojeg se odjeća "lijepi" za tijelo.

2. Stavite vlažnu krpu u mašinu za sušenje veša

Desetak minuta prije nego što će mašina za sušenje veša završiti proces, ubacite vlažnu krpu i dovršite sušenje na najnižoj temperaturi. Suv vazduh doprinosi statici, ali će vlažna krpa zadržati vazduh unutar mašine vlažnim, pa odjeća neće "peckati".

3. Zakačite zihernadlu

Postavite zihernadlu sa unutrašnje strane komada odjeće koji izaziva "peckanje". Metal će zadržati električni naboj, pa ćete bez problema moći da nosite garderobu koja inače "pecka".

Ovaj trik koristile su naše bake - sjetite se samo koliko puta ste na njihovoj garderobi vidjeli zakačenu zihernadlu. Očigledno to nisu radile bez dobrog razloga. Samo, pažljivo postavite zihernadlu tako da vas ne ubode prilikom nošenja.

4. Naprskajte lak za kosu

Da biste spriječili da se garderoba poput čička "zakači" za vaše tijelo i izazove neprijatne senzacije, poprskajte je malom količinom laka za kosu. On ima moć da eliminiše statiku, a samim tim i "peckanje".

5. Ubacite aluminijumsku lopticu u mašinu za pranje veša

Pored toga što bi trebalo da izbjegavate zajedničko pranje garderobe od prirodnih i vještačkih materijala, postoji još jedan trik koji daje dobre rezultate u eliminisanju "naelektrisane" odjeće.

U bubanj mašine za pranje veša ubacite lopticu za sušenje ili najobičniju aluminijumsku foliju koju ste zgužvali u lopticu veličine šljive. Potom ubacite veš i perite ga na uobičajenoj temperaturi.

Loptica će "pokupiti" statiku, pa garderoba neće "pucketati".

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije