Kuća i vrt

7 trikova naših baka koji nam i danas mogu olakšati život

7 trikova naših baka koji nam i danas mogu olakšati život
Foto: Pixabay/Monfocus | 7 trikova naših baka koji nam i danas mogu olakšati život

Naše bake i mame znale su jednostavne, a jeftine trikove koji su im olakšavali život, bez velikih novčanih ulaganja.

U vrijeme kada nije bilo hemije koja je toliko moćna da čini čuda u čišćenju i skidanju fleka, one su se dovijale na razne načine. Donosimo vam sedam provjerenih trikova koje su koristile bake, a koji vam mogu olakšati svakodnevne obaveze.

1. Očistite zagorjeli tiganj slanom vodom

Svakoj domaćici se dešava da nešto zagori, tiganj ili šerpa. Naše bake su koristile jednostavan trik da posuđe opet zablista. U zagorjelu šerpu ili tiganj stavite so i preko sipajte vodu, pa kuvajte 20 minuta. Poslije toga sud uobičajeno operite, a rezultat će biti nevjerovatan.

2. Produžite vijek laku za nokte

Starije žene su iskusnije i znaju da ekonomišu. Vjerovatno vam se desilo da ste pošli na večeru, u goste ili u izlazak i da vam baš treba lak za nokte kjoji se u međuvremenu sasušio. Naše mame ili bake su to jednostavno rješavale. Dodavale su u lak aceton, kako bi ga razrijedile. Potom bi ga promućkale i bio bi spreman za upotrebu, bar za prvu pomoć.

3. So za savršeno skuvana jaja

Kuvana jaja često nije lako oljuštiti. Bake su znale jednostavan trik kako da skuvaju savršena jaja jer su u vodu u kojoj ih kuvaju dodavale malo soli.

4. Aspirin sprečava da ruže brzo uvenu

Aspirin ne samo da pomaže kod bolova i glavobolje, već ga možete staviti u vazu sa vodom u kojoj su ruže, kako bi vam one bile duže svježe i lijepe.

5. Smanjite svrab pomoću krompira

Stari mudri lijek za svrab poslije ujeda insekta jeste sirovi krompir. Vjerovatno vam se nekada desilo da vas ujede pčela ili komarac, a baka vam kao oblog stavi svježe oljušten krompir. Isijecite krompir i stavite ga na ujed i otok će veoma brzo spasti.

6. Riješite se fleka pomoću soli

Bake savjetuju da stavite so na fleku čim se ona pojavi jer će tako nestati za samo nekoliko minuta. Ovaj trik je primjenjiv i kod prosutog crvenog vina, koje je poznato da se teško skida sa stolnjaka ili tepiha.

7. Toplim nožem isijecite savršeno hljeb

Kada siječete hleb i želite da izbjegnete mrvljenje i drobljenje hljeba, zagrijte nož u vreloj vodi i tako sijecite hljeb. On se neće mrviti, a sve oko vas biće čisto.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije