Kuća i vrt

Bazeni po svačijoj mjeri: Napravite vaš idealan kutak za uživanje

Bazeni po svačijoj mjeri: Napravite vaš idealan kutak za uživanje
Foto: N.N. | Bazeni po svačijoj mjeri: Napravite vaš idealan kutak za uživanje

​JM-Premium d.o.o. je privatno preduzeće sa višegodišnjim iskustvom u projektovanju, izgradnji i održavanju bazena, poslovima opremanja wellness i spa kapaciteta u rekreativnim i sportskim centrima, banjama i hotelima, kao i veleprodaji i maloprodaji bazenske i wellness opreme i tehnike.

Iskusan tim stručnjaka u mogućnosti je da Vam ponudi sve vrste konsultacija pri projektovanju rješenja za bazensku i wellness tehniku, usluge savjetovanja za implementaciju novih, kao i za modernizaciju postojećih rješenja i sistema.

U nastavku teksta objasnićemo vam neke od osnovnih mogućnosti pri izradi i održavanju bazena, bili oni unutrašnji ili vanjski.

Mogućnosti zagrijavanja i rashlađivanja vode

Korištenje bazena tokom godine u značajnoj mjeri zavisi od mogućnosti zagrivanja /dogrijavanja i rashlađivanja vode. Od nekoliko mogućih opcija, izdvajamo zagrijavanje električnim grijačima, toplotnim pumpama i izmjenjivačima toplote.

Električni grijači generišu toplotu korištenjem energije iz električne mreže, uz manje inicijalne troškove ugradnje, ali i značajno veće troškove eksploatacije. Toplotne pumpe imaju veće inicijalne troškove koji se anuliraju tokom eksploatacije, jer su u mogućnosti da proizvedu 6-15 puta više energije nego što im je potrebno za rad. Tako npr. toplotna pumpa snage 2 kWh može da isporuči 11 kWH toplotne energije što je čini višestruko efikasnijom od električnog grijača. Izmjenjivači toplote koriste neki od postojećih sistema grijanja ili hlađenja za razmjenu toplote i imaju smisla ukoliko već posjedujete npr. sistem centralnog grijanja. Toplotne pumpe i izmjenjivači toplote mogu se koristiti istovremeno i za zagrijavanje i za hlađenje.                                                                      

Za obračun uštede kao primjer uzimamo električni grijač od 12 kW i prosječnu cijenu električne energije od 15 pfeninga po kWh. Da bi se temperatura vode podigla za 10°C, u toku sezone (150 dana) potrošiće se prosječno 11,700 kWh ili 1,755 KM. Za isto vrijeme i za isti efekat toplotna pumpa potrošiće 975 kWh odnosno 146 KM. Razlika u cijeni toplotne pumpe i električnog grijača pokriće se kroz (uračunavajući i troškove potrošnje električne energije toplotne pumpe), u periodu od 2-3 godine.

Ručno i automatsko čišćenje bazena

Pored toga što značajno povećava funkcionalnost i produžuje vijek trajanja ugrađene opreme, redovno i pravilno čišćenje i održavanje bazena može da donese i značajne uštede u pogledu manjeg korištenja bazenske hemije i rjeđe zamjene potrošnog materijala, poput sondi i filterske ispune (kvarcni pijesak ili staklo).

Prilikom pripreme bazena za sezonu kupanja, potrebno je provjeriti opremu i spojeve bazena na vodonepropusnost, popraviti eventualne kvarove, te dobro očistiti bazen i ugrađenu opremu. Prilikom punjenja bazena vodom, treba obratiti pažnju na kvalitet i karakteristike vode koja će se koristiti. Moguće je koristiti i vodu iz cisterne, bunara, potoka, rijeke ili jezera, uz napomenu da voda koja nije mehanički, hemijski i biološki obrađena najčešće zahtijeva početno prilagođavanje pH vrijednosti (idealna vrijednost je 7.0-7.6) i/ili tzv. početni šok tretman. U zavisnosti od ugrađene opreme, dezinfekcija se najčešće vrši hlorom. Tretiranu vodu je potrebno stalno kontrolisati, jer svaki disbalans može da dovede do neželjenih efekata, kao što su promjena pH vrijednosti, višak ili manjak hlora, mutnoća i nastajanje algi i mikroorganizama

Pješčani filteri se najčešće čiste sedmično, u zavisnosti od broja kupača, izvora zagađenja i intenziteta upotrebe bazena. Pješčani filteri mogu se čistiti i automatski, a ako ne postoji mogućnost automatskog čišćenja potrebno je stalno pratiti pritisak u njima. Kvarcni pijesak koji se nalazi u pješčanim filterima može se koristiti više sezona dok ne dođe do njegovog zasićenja prljavštinom (otprilike 4-6 godina u otvorenim i 3-4 u zatvorenim), kada je preporučljivo zamijeniti pijesak. Umjesto kvarcnog pijeska može se koristiti i staklo, koje je skuplje, ali je mnogo dužeg vijeka trajanja (20 godina).

Posebno je važno redovno čišćenje dna, zidova i površine bazena i uklanjanje svih mehaničkih nečistoća koje pogoduju razvoju mikroorganizama. Mehaničke nečistoće, kao što je lišće, skupljaju se sa površine vode mrežicom, dok se dno bazena čisti četkom i usisivačem. Postoje i automatski čistači bazena – tzv. roboti koji se koriste za čišćenje zidova i dna bazena i značajno olakšavaju i ubrzavaju posao i doprinose boljem kvalitetu vode, ugođaju prilikom kupanja i dobrom zdravlju kupača.

Automatski čistači bazena – roboti, su efikasan i jednostavan način za čišćenje bazena. Robot se ubaci u vodu, podesi se željeni program, pokrene i ostavi da završi posao umjesto vas.

Slani bazeni

Postoje bitni razlozi zbog čega se sve više ljudi odlučuje za izgradnju bazena sa slanom vodom ili za ugrađivanje sistema koji podržava ovu mogućnost na postojećim bazenima. U poređenju sa bazenskom opremom na slatku vodu, cijena opreme koja podržava slanu vodu veća je za nekih 15-20%, ali se ova investicija anulira se kroz otprilike 2 godine, zbog ušteda na tečnom hloru i bazenskoj hemiji. Istovremeno, kvalitet vode i pozitivni efekti na zdravlje kupača su nemjerljivi (djeca, starije osobe, lica sa osjetljivom kožom, očima i sinusima). Voda je meka, nema iritacije, a tretman je daleko lakši od tretmana slatke vode.

Održavanje bazena tokom godine

Redovno i pravilno održavanje bazena tokom godine značajno povećava funkcionalnost i produžuje vijek trajanja ugrađene opreme i donosi značajne uštede u pogledu manjeg korištenja bazenske hemije i rjeđe zamjene potrošnog materijala, poput sondi, brtvi i filterskog pijeska. Naravno, redovno održavanje bazena važno je za sigurnost i za zdravlje kupača. U osnovi, postoji nekoliko perioda čišćenja i održavanja bezena.

Wellness u kući

I u kućnom okruženju (stan, vikendica, kuća) postoje odlične mogućnosti i opcije za implementaciju mini wellness rješenja. Ova rješenja svakako zavise od karakteristika prostora, ali i od preferencija korisnika. Bitno je kvalitetno savjetovanje, te razrada i projektovanje rješenja prilagođenih prostoru i potrebama.

Za kućnu varijantu preporučuju se male saune za 3-4 osobe (klasične finske saune ili saune sa isparivačem), u kombinaciji sa infracrvenim saunama. Pored samog ugođaja, mnogobrojne su zdravstvene koristi, kao što su: poboljšanje cirkulacije, relaksacija mišića, zglobova i kompletnog tijela. Redovno i umjereno korištenje saune ima pozitivne kardiovaskularne učinke koji su slični laganom vježbanju. Parna kupatila takođe je moguće efektivno uklopiti u kućno okruženje, a njihova funkcionalnost i zdravstveni učinci su slični kao i kod sauna.

Whirlpool uključuje podvodnu masažu vodom i mjehurićima vazduha i doprinosi opuštanju mišića i psihičkoj relaksaciji. Za kućnu varijantu preporučuje se hidromasažna kada za 2-4 osobe sa plišanim filterom koji je jednostavan za izmjenu, dok se hemijski tretman vrši ručno pomoću brom tableta koje se stavljaju direktno u skimer. Hottube se preporučuje za otvorene prostore (bašte, dvorišta, terase) i ima sličnu funkciju i efekte poput whirlpool-a.

Radi postizanja pune funkcionalnosti, u prostorijama u kojima se nalazi bazen, parno kupatilo ili jacuzzi obavezno je ugraditi sistem za ventilaciju i odvlaživač.

Modernizacija bazena

Bazenska tehnika ubrzano se razvija iz godine u godinu. Postoje mnogobrojna nova i inovativna rješenja što upućuje na potrebu modernizacije starijih bazena koji nisu izgrađeni u skladu sa najnovijim tehnologijama. Od novijih tehnologija u bazenskoj tehnici za tretman vode mogu se izdvojiti hidroliza i elektroliza. U funkcionalnom smislu, dobri efekti se mogu proizvesti izmjenom stare i pohabane bazenske folije, dok su RGB rasvjeta i mnogobrojne vodene atrakcije zaslužne za stvaranje dobrog ugođaja na Vašem bazenu.

Uređenje okoline bazena

Bazen treba da predstavlja Vaš prostor za uživanje. Ugođaj nije potpun ukoliko bazen nije kvalitetno uklopljen u svoju okolinu, odnosno ukoliko okolina nije prilagođena potrebama i zahtjevima kupača u funkcionalnom i u estetskom smislu. Iz ovih razloga, projektovanju bazena i njegove okoline neophodno je posvetiti dužnu pažnju, uz konsultovanje sa profesionalcima u ovom poslu.

Uređenje okoline bazena podrazumijeva kvalitetan odabir materijala za vanjsko uređenje: kamen, betonska galanterija za staze i prostor za sunčanje, drveni elementi, ograde, terase i slično. Veoma važan aspekt predstavljaja i bilje (trava, drveće, ukrasno grmlje i cvijeće) koje će svojim prisustvom obogatiti ukupan ambijent. Pri tom je potrebno povesti računa i o tome da njegov odabir ne proizvodi negativne efekte u pogledu zagađenja vode, npr. zbog opadanja lišća i plodova.

Mogućnosti za produženje sezone kupanja na vanjskim bazenima

Otvoreni, vanjski bazeni imaju niz prednosti u odnosu na one unutrašnje. Boravak na otvorenom, u prirodi, nezamjenjiv je za dobro raspoloženje i dobro zdravlje. Ipak, postoje značajna ograničenja u pogledu mogućnosti njihovog korištenja u toku godine, ali i određene opcije da se ova sezona što više produži.

Jednu od opcija predstavlja zagrijavanje i dogrijavanje vode. Ovo često nije dovoljno, jer se na otvorenim vanjskim bazenima voda rashlađuje zbog razlike u temperaturi u odnosu na okolinu. Ovo rashlađivanje se može značajno smanjiti stavljanjem termoizolacionih prekrivača – solarne folije, rolo prekrivača ili bazenskih kupola. Prekrivači ujedno pospješuju i zagrijavanje vode u bazenu i smanjiju isparavanje vode. Prekrivači mogu da imaju ručni i automatizovani sistem prekrivanja.

Montažni bazeni

Montažni bazeni mogu da se postave tako da u potpunosti budu na površini podloge, ali i tako da su u ukopani u podlogu, poput klasičnih zidanih bazena. Oni imaju i određenih prednosti u odnosu na zidane, a neke od njih uključuju veću brzinu postavljanja i manju investiciju, posebno u građevinskom dijelu posla. Funkcionalno ne postoji značajna razlika između montažnog i zidanog bazena, iako postoje određena ograničenja karakteristična za montažne bazenske opcije.

Montažni limeni bazeni su isključivo skimerski i ne mogu da budu prelivni. Proizvode se u različitim dimenzijama, ali ne mogu da se izvedu u svim oblicima, kao što je to slučaj kod njihovih zidanih alternativa. Garancija na pojedine elemente montažnih bazena ne razlikuje se značajno od onih kod zidanih bazena, sa izuzetkom one na bazensku foliju.

Pozivamo Vas da nas posjetite na 23. međunarodnom sajmu građevine "GRAMES" i mašinske i elektro-industrije “DEMI”, Banjaluka, 13.-16. mart 2019, kao i na na 3. međunarodnom sajmu namještaja, uređenja enterijera i eksterijera, tehnike i prateće industrije “SARAJEVO4WALLS“, u Olimpijskoj dvorani  Zetra u Sarajevu, od  11. do 14. aprila 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije