Kuća i vrt

Beton, adut modernog enterijera

Beton, adut modernog enterijera
Foto: N.N. | Beton, adut modernog enterijera

Beton je uvijek bio popularan izbor, ali prijašnje površine betona u interijerima su bile u ulozi podloge i uvijek su se prekrivale završnim slojem neke obloge - boje, keramike, drveta… a danas je on ogoljen.

I posve ravnopravan s drugim materijalima. Rustičan i hladan materijal u posljednje vrijeme sve je prisutniji u enterijerima. Bilo da je u pitanju prostor uređen u industrijskom stilu, minimalistički ili krajnje luksuzan, beton je postao nezaobilazan.

Prvo je zaživio u većim prostorima: muzejima, holovima luksuznih hotela, industrijski stilizovanim kafeima, diskotekama, da bi se na mala vrata ušunjao i u naše domove. Prešao je put od sirovog do sofisticiranog, dajući novu dimenziju percepciji dizajna enterijera.

Beton na zidovima, podovima, tavanicama, u dnevnim sobama, predsobljima, kuhinjama, kupatilima… Beton kao dekoracija ili dostojna zamjena tradicionalnim materijalima - ovaj materijal našao je primjenu na očekivanim, ali i potpuno neočekivanim mjestima u enterijeru.

Arhitekti i dizajneri ga vole, a mnogima od njih je upravo beton omiljeni materijal i uzorak, prije svega jer im pruža izazov u osmišljavanju interijera.

DIZAJNERI GA VOLE

Dizajnerima je beton zanimljiv i zbog kontrasta koji nosi u sebi - istovremeno ima određenu dramatiku i hladnoću, grubost i mekoću, kompaktnost i prilagodljivost te čini savršenu podlogu za ostatak uređenja neke prostorije. Ta određena doza intrigantnosti koju krije beton učinila je da se on u modernim, a ne samo industrijskim i minimalističkim dizajniranim interijerima, nalazi na neočekivanim mjestima, na primjer - prednjim stranama ormara, komoda i polica, radnim pločama, keramičkim pločicama, lijevanim podovima, laminatima, tapetama pa čak i tekstilu. Posteljina, prekrivači i ukrasni jastuci s uzorkom betona i te kako su zanimljivi. Čak je i bojama za zid posebnom, ali ne zahtjevnom tehnikom baratanja četkom moguće napraviti efekat betona.

DOBRO "KOMUNICIRA" S DRUGIM MATERIJALIMA

Beton načelno, ako dominira, unosi hladan, industrijski štih u interijer, ali ako je doziran te kombinovan s materijalima poput drveta i pamuka ili zemljanim i pastelnim nijansama, dobije se znatno  topliji utisak. Takođe, beton vrlo dobro "komunicira" sa šarenim uzorcima poput lišća, cvijeća i geometrijskih oblika. Zavisno od uzorka i drugih boja i materijala u prostoru, usmjerujete uređenje u željenom pravcu.

Dodaci poput rasvjete, kombinacije gustih i svijetlih, prozračnih zavjesa te malih komada namještaja zanimljivog dizajna te na kraju i kamina učiniće interijer u kojem vlada beton znatno prefinjenijim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije