Kuća i vrt

Biljke koje će oplemeniti svaki dom

Biljke koje će oplemeniti svaki dom
Foto: Printscreen/Pinterest | Biljke koje će oplemeniti svaki dom

​Ako volite crvenu boju, postoji mnogo različitih sobnih biljaka sa jarko crvenim listovima koje možete dodati u svoju zatvorenu baštu.

Evo šest prelijepih sobnih biljaka sa crvenim listovima koje će dodati boju vašem domu. Neke od ovih biljaka mogu se saditi i na otvorenom ako su zaštićene od mraza.

Božićna zvijezda

Božićna zvijezda je jedna od najpopularnijih crvenih sobnih biljaka i vidjećete ih mnogo u vrijeme Božića. Crveni dijelovi su zapravo listovi i počinju da se pojavljuju kako dani počnu da se skraćuju zimi. Božićna zvijezda se takođe može natjerati da cvjeta u drugo doba godine smanjenjem svjetlosti. Dobra je ideja da ponovo posiječete božićne zvijezde kada završe sa cvjetanjem kako ne bi postale "dugonoge" i zalivajte ih samo kada je zemlja suva na dodir.

Kroton

Krotoni imaju prelijepo lišće u nizu boja uključujući crvenu, ružičastu, narandžastu, žutu i zelenu. Vole toplotu i vlagu i možete ih prskati pumpicom sa vodom po suvom vremenu. Biljke krotona ne vole da se premiještaju i mogu izgubiti lišće ako se previše pomijeraju.

Kaladijum

Kaladijumi su zapanjujuće sobne biljke sa šarenim lišćem, uključujući neke prelijepe crvene sorte. Oni rastu iz krtola i umiru i ponovo rastu svake godine. Možete ostaviti gomolje u zemlji dok su u stanju mirovanja, ali ih nemojte zalivati u tom periodu.

Ukrasne koprive (koleus)

Ukrasne koprive imaju šareno lišće u nizu boja, uključujući neke prelijepe nijanse crvene. Postoji mnogo različitih sorti koleusa, uključujući uspravne i prateće sorte koje izgledaju sjajno u visećim korpama. Biljke koleusa možete uzgajati u zatvorenom ili na otvorenom i savršene su za sjenovita područja. Ako lišće na vašem koleusu izblijedi, to može biti zato što biljka dobija previše sunčeve svjetlosti.

Bromelija

Bromelije su tropske biljke koje su savršene za vlažna područja i idealne su za kupatila. Imaju dugotrajne cvjetove koji su u stvari modifikovani listovi. Bromelije su sobne biljke koje nisu zahtijevne za održavanje. Samo pazite da ih držite podalje od direktne sunčeve svjetlosti jer to može da spali lišće.

Anturijum

Anthurium, takođe poznat kao cvijet flaminga, ima jarko crvene cvjetove, koji su zapravo dijelovi nalik listovima. Najbolje rastu na jakom, indirektnom svjetlu. Pri slabom osvjetljenju dobićete manje cvijeća, ali direktna sunčeva svjetlost će spaliti lišće. Anturijumi se mogu podijeliti kada postanu preveliki za svoju saksiju.

 

(Magazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije