Kuće i vrt

Biljke u borbi protiv dosadnih krvopija

Biljke u borbi protiv dosadnih krvopija
Foto: Ilustracija | Biljke u borbi protiv dosadnih krvopija
N.N.

Dolaskom ljeta, osim lijepih stvari, dolazi, nažalost, i pokoja manje lijepa, a jedna od njih je pošast zvana komarci.

Koliko god vam oni smetali, nemojte koristiti toksične repelente, jer mogu nanijeti više štete od samih komaraca. Prirodni repelenti su potpuno neškodljivi za zdravlje, a mogu biti efikasni jednako kao i komercijalni.

Poznato je da komarce privlače određeni mirisi na ljudskoj koži i zbog toga nam male napasti često piju krv. Srećom, postoji mnogo biljaka čiji snažni mirisi efikasno odbijaju komarce i koji nisu neugodni.

Neke od njih poznati su začini i možete ih sami zasaditi, a njihove listove malo zgnječiti među dlanovima i zatim utrljati na kožu.

Matičnjak
Matičnjak

1. Matičnjak

Na našem području ovu biljku često zovu i melisa zbog njenog latinskog naziva Melissa officinali. Utrljajte ju na kožu i njen blagi limunasti miris odbiće komarce. Uz to, matičnjak je poznat i kao iznimno umirujuća antibakterijska biljka.

Bosiljak
Bosiljak

2. Bosiljak

Komarci ne mogu podnijeti miris bosiljka, a brojna istraživanja pokazuju da su esencijalna ulja koja se nalaze u bosiljku toksična za larvu komaraca.

Lavanda
Lavanda

3. Lavanda

Moćna lavanda poznata je kao biljka koja efikasno tjera komarce, a s njima i moljce i muve. S obzirom na jačinu i intenzitet njenog specifičnog mirisa, možete probati da se riješite komaraca stručcima lavande koje ćete objesiti u kući. Ako ih ne otjerate na ovaj način, onda ipak lavandu utrljajte na kožu.

Kadulja
Kadulja
Ruzmarin
Ruzmarin

4. Kadulja i ruzmarin

Ako planirate druženje na otvorenom, možete zapaliti laganu vatru u starom roštilju. U nju ubacite malo kadulje ili ruzmarina. Miris koji će se širiti nakon toga biće ugodan za vaš nos, ali neugodan komarcima. Vi samo imajte na umu da ih neće biti u vašoj blizini dok god oko vas ima dima, stoga održavajte vatru.

Citronela
Citronela

5. Citronela

Ova biljka odavno je poznata kao jedna od najefikasnijih u borbi protiv komaraca. Eterično ulje citronele možete nabaviti u svim biljnim drogerijama ili biotrgovinama. Pomiješajte ga sa baznim prirodnim uljem za tijelo po svojoj želji (arganovo, bademovo, kokosovo) i namažite kožu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije