Kuća i vrt

Bračni par iz Tuzle sakupio 1.200 vrsta kaktusa

Bračni par iz Tuzle sakupio 1.200 vrsta kaktusa
Foto: N.N. | Bračni par iz Tuzle sakupio 1.200 vrsta kaktusa

Više od 1.200 vrsta kaktusa i sukulenata prikupio je bračni par Omer i Nermina Zimić iz Tuzle.

Naime, prije dvije decenije Zimići su vidjeli kaktus koji cvijeta u obliku zvijezde i tada su se zaljubili u ove biljke. Nabavljaju ih na brojnim sajmovima i van granica BiH, zatim u cvjećarama, od drugih kolekcionara, preko interneta, a neke dobijaju i na poklon. Posjeduju i rijetke vrste. Omer priznaje da nije naučio sva latinska imena biljaka, već samo ona od najdražih biljaka. Zimići su nabavili i stručnu literaturu da bi što više saznali o uzgoju kaktusa i posvetili im se na najbolji način jer kolekcija je sve veća.

"Imali smo dobru priliku prije tri-četiri godine, kada smo bili u Grčkoj. Donijeli smo odatle, u dva-tri navrata, po 70-80 vrsta. To nam je jako obogatilo kolekciju. Sreće nas je pratila na granicama, nismo imali problema, a došli smo do biljaka", kaže Omer Zimić.

Ove biljke su lijepe, otporne, dekorativne, zanimljive i jake, a kuća Zimića postaje premala za brojne saksije, koje često i sami izrađuju. Puni bodlji i naizgled nepristupačni, kaktusi su biljke koje se brzo zavole, tvrdi Omer.

"Mi kolekcionari volimo te biljke zbog ljepote, zbog tih fantastičnih cvjetova koje puštaju. Neki traju samo dan ili dva, ali ima nekih vrsta koje svoje cvjetiće zadrže i po mjesec ili dva. Lijepi su, dobri su, ima čak i onih koji puno mirišu", priča on.

Tokom zime gotovo sve kaktuse Zimići moraju unijeti u zatvoreni prostor, a neke otporne vrste ostanu i pod snijegom. Kažu da su njihovi prijatelji navikli da im je kuća puna kaktusa.

"Znamo pet dana po cijeli dan da ih unosimo, iznosimo i sklanjamo bila jesen ili proljeće. Tako, dok se promijeni zemlja, prođe proljeće. Dolazi ljeto, tada malo odmorimo i opet dok se okrenemo ide zima i unosimo", kroz smijeh prepričava Nermina Zimić.

Neki kaktusi godišnje rastu jedan centimetar, a neki jedan metar. Ove biljke nisu zahtjevne za uzgoj. Ne traže puno pažnje ni puno vode, a neke se mogu presaditi od samo jednog lista.

"Najčešće, u ljetnom periodu, kada vegetacija krene, napravimo podobno zemljište - malo pijeska, malo šljunka, malo perlita, malo zemlje. Jako malo se zalije i dovoljno je da se list stavi na suvu zemlju. Malo se prosuši, nakon par dana zalije i onda čekamo da pusti žilice i to je to", kaže Nermina.

Osim što su lijepi, plodovi nekih kaktusa su i jestivi, a neki služe u ljekovite svrhe za izradu krema i melema.

"Određene vrste kaktusa su veoma učinkovite i tu prednjači aloja. Na našem podneblju ima je tri- četiri vrste. Jako su kvalitetne i ima učinka od njih. Pomažu kod upala, problema s grlom, uhom, a to sve imamo u receptima naših baka.

Nermina i Omer kažu da se neće zadržati na trenutnom broju kaktusa već traže nove načine i nove puteve kako da prošire svoju zbirku ovih interesantnih biljaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije