Kuća i vrt

Četiri trika za sušenje posteljine zimi

Četiri trika za sušenje posteljine zimi
Foto: engin akyurt/Unsplash | Četiri trika za sušenje posteljine zimi

Sušenje odeće u mašini za veš za neke nije opcija. Jedni nemaju mjesta u stambenom prostoru, drugi nemaju mogućnosti, a jedno je sigurno - veš mora da bude osušen i u toku zimskih mjeseci. U te svrhe mnogi koriste grijna tijela, odnosno radijatore, ali to nije ni dobro ni zdravo ni bezbjedno.

Zato bi trebalo da znate i koristite alternative i nekoliko trikova za sušenje veša, a posebno posteljine.

Operite i osušite posteljinu ujutro

Posteljinu operite ujutro; mnoge mašine danas imaju programe zakazivanja pranja, pa tako dok vi ustanete veš može biti opran.

Na vama je samo da ga raširite i ostavite da se suši u toku dana. Posteljinu ostavite u prostoriju sa većim protokom vazduha i na mjestima koja ne koristite za sjedenje i odmor, kako ne biste udisali vlagu.

Kada posteljinu izvadite iz mašine za pranje, dobro je protresite kako bi bila što manje pogužvana. Najbolji način je da čaršav rastegnete na velikoj površini, kako bi tkanina mogla da diše i brže se osuši. Ukoliko ste u mogućnosti, prebacite je preko ograde terase ili sušilice za odjeću.

Iskoristite vrata

Postolja za sušenje veša su savršena za sušenje manjih odjevnih komada ili predmeta, poput jastučnica ili manje ćebadi.

Međutim, ako nemate dovoljno veliko postolje za čaršave, vrata su pogodnija za to. Jednostavno, držite vrata otvrorena dok se predmet suši, kako biste omogućili maksimalni protok vazduha i spriječili da se čaršavi pogužvaju i oštete.

Prije toga provjerite da li je vrh vrata dovoljno čist, kako ne biste uprljali svježe opranu posteljinu. Ova tehnika najbolje funkcioniše u prostoriji koju niko ne koristi.

Nikada ne stavljajte mokru posteljinu na radijatore

Postoji mogućnost da će se čaršavi brže osušiti, ali to nije preporučljuvo prije svega iz bezbjednosnih razloga, jer postoji potencijalni rizik od požara.

Prekrivanje radijatora vlažnom tkaninom može da uzrokuje kondenzaciju, vlagu i buđ. Radijatori u svrhu sušenja posteljine ili odjeće može negativno da se odrazi i na vaše račune za grijanje, jer ne dopušta pravilnu cirkulacju vazduha. Zbog toga će prostoriji trebati više vremena da postigne dovoljno dobru temperaturu.

Redovno provjetravajte dom

Kako biste izbjegli vlagu u zatvorenom prostoru koja može da dovede do buđi, najbolje je da napravite poboljšanje ventilacije.

Redovno otvarajte prozore kako biste omogućili neometano kretanje vazduha i pustili vlažni vazduh da izađe iz prostora.

Ventilatori mogu da budu od pomoći u smanjenju kondenzacije, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije