Kuća i vrt

Cvijeće koje cvjeta cijelog ljeta

Cvijeće koje cvjeta cijelog ljeta
Foto: N.N. | Cvijeće koje cvjeta cijelog ljeta

Ukoliko želite da vaš balkon bude čitavog ljeta pun raznobojnog cvijeća, pelargonije su pravi izbor za vas. Cvjetaju od ranog ljeta do kasne jeseni.

Pelargonija potiče iz južne Afrike, iz područja oko Rta dobre nade, u Evropu je stigla 1974, a poznato je preko 290 vrsta.

Pelargonije dijelimo u nekoliko osnovnih grupa: viseće ili puzave, grmolike ili zonale, engleske ili ciganke te mirisne i one sa dekorativnim lišćem. Puzave pelargonije sade se na balkone, u viseće posude ili tamo gdje mogu napraviti svoj "slap" od cvijeća.

Razmnožavanje pelargonije

Uzgoj ove biljke iz sjemena je neisplativ na manje količine, stoga je najbolje da kupite rasad, čija je cijena oko jednu marku. Najbolje vrijeme za razmnožavanje pelargonije je avgust i tada su cvjetovi najbujniji. Rasad je najbolje posaditi u proljeće, u saksiju ispunjenu kombinacijom pijeska i treseta. Mlade biljke treba ostaviti na osunčanom i prozračnom mjestu. Zemlji je potrebna dobra drenaža s obzirom na to da korijen pelargonije ne podnosi mnogo vlage.

Uzgoj i njega pelargonije

Pelargonija će cvjetati cijele godine ako je izložena suncu i temperaturi višoj od 13 stepeni. Najbujnije cvijeće postiže se postavljanjem biljke na prozračno i vrlo osunčano mjesto, pa ju je stoga najbolje držati na balkonima okrenutim jugu. Ovom cvijeću ne odgovara previše vlage, stoga ga je potrebno zalijevati tek povremeno, kada je zemlja unutar dva centimetara potpuno suva. Tokom velikih vrućina zalijevanje može biti učestalije.

Pri zalijevanju treba vlažiti isključivo zemlju, jer će previše vlage na listovima ili cvjetovima uzrokovati truljenje. Pretjerate li sa zalijevanjem, na biljci se može razviti siva plijesan, bolest koju je potrebno odstraniti, a očišćenu biljku potom tretirati fungicidom. Crveni rubovi na listovima upućuju da biljka loše podnosi hladno vrijeme, pa je prilikom toga sklonite u zatvoren prostor.

Pelargoniju je s vremena na vrijeme potrebno podrezivati, uklanjajući potrošene cvjetove kako bi se potaklo rađanje novih.

Po završetku sezone, ako želite svoje pelargonije da sačuvate za sljedeću godinu, skratite ih na visinu, tj. dužinu od 20 cm. Ostavite ih na zatvoreno, zaštićeno mjesto, potpuno tamno ili polutamno. Ne zalijevajte ih do proljeća. Poželjno je da pelargonije zamijenite novim mladim biljkama svake druge godine, jer svakom godinom sve se više udrvenjuju i gube na kvalitetu.

Magična tinktura za bolji rast

U različitim godišnjim dobima pelargonije zahtijevaju različitu njegu. Od početka proljeća do kraja ljeta, kod zalijevanja ovog cvijeća u vodu treba dodavati malo prihrane na osnovi fosfora, koji blagotvorno djeluje na cvjetanje.

Obratite pažnju da u prihrani treba da bude minimalan postotak kiseonika, jer pelargonije mogu prestati da cvjetaju. U prvo vrijeme, s promjenom mjesta boravka, kod pelargonija može opadati lišće i cvijeće će malo "bolovati", ali poslije će vas razveseliti cvjetanjem. Odlična prihrana za pelargonije je otopina vode i joda. Potrebna je jedna kap joda, koju treba dodati u jedan litar vode i sa 50 ml otopine treba zaliti unutrašnje zidove posude za cvijeće.

Nemojte pretjerati da ne biste spalili korijen. Nakon takvog zalijevanja, pelargonije će neprestano bujno cvjetati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije