Kuća i vrt

Cvjetovi živih boja: Jaglac, ljekoviti vjesnik proljeća

Cvjetovi živih boja: Jaglac, ljekoviti vjesnik proljeća
Foto: N.N. | Cvjetovi živih boja: Jaglac, ljekoviti vjesnik proljeća

Kao jedan od vjesnika proljeća, jaglac svojim cvijetom na livadama simbolizuje pobjedu nad zimom, ali uspijeva i u kućnim uslovima. U narodu se za njega kaže da je ključ koji otvara vrata proljeća, a latinski naziv Primula acaulis izveden od riječi primus znači prvi i odnosi se na rano cvjetanje.

Sobni jaglaci

Kao saksijska kultura u zatvorenim prostorima, koja svojim živim bojama unosi duh proljeća, jaglac je odličan izbor za prozorske daske i svijetle i prohladne prostorije. Najbolje će napredovati u prostoriji s jutarnjim suncem, na temperaturi od pet do 18 stepeni Celzijusa. Osjetljiv je na nagle promjene temperature. Za sobne prilike uzgaja se manji broj vrsta, kao što su Primula obconica, Primula sinensis, Primula malacoides, Primula grandiflora.

Razmnožavanje

Razmnožavanje kod starijih biljaka je razdvajanjem busena ili pomoću sjemena. Ako primijetite da cvijet i listovi trunu, radi se o plijesni. Jedan od razloga je pretjerano zalijevanje. Najsigurnije je prstom ispitati - ako je zemlja izgubila vlažnost onda je vrijeme za zalijevanje. Odstranite bolesne dijelove i umjereno zalijevajte.

Ljekovitost

U narodnoj medicini jaglac zauzima značajno mjesto. U ljekovite svrhe koriste se dvije vrste ove biljke - Primula veris i Primula elatior, čiji su sastav, djelovanje i upotreba isti. Upotrebljavaju se korijen, listovi i cvjetovi, u svježem i sušenom obliku. Korijen se vadi u početnoj fazi cvjetanja ili u jesen, a sadrži triterpenske saponine, fenolne glikozide i hinone. Listovi se beru dok biljka cvjeta i bogati su vitaminom C. Cvijet sadrži saponozide, flavonoide i enzime.

Većina nas je, i to po preporuci doktora, bar jednom u terapiji koristila čaj ili sirup od jaglaca. Naime, najpoznatiji je kao prirodni ekspektorans, odnosno lijek za iskašljavanje, jer razređuje sekret iz pluća i grla i olakšava njegovo izbacivanje iz organizma. Najčešče služi za izradu pomoćnih ljekovitih sredstava za liječenje disajnih puteva, posebno kod djece. Pored blagotvornog djelovanja na respiratorne organe, jaglac ulazi u sastav različitih biljnih mješavina koje se koriste kod uznemirenosti, nesanice, migrene, slabosti srca, cirkulacije krvi.

Narodna medicina

Kod upotrebe jaglaca postoje i izvjesna ograničenja, jer su u rijetkim slučajevima moguće alergijske reakcije ili tegobe probavnih organa. Takođe, trudnicama i dojiljama se ne preporučuju preparati na bazi ove biljke, zbog sadržaja saponina, koji može izazvati neželjeno djelovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije