Kuća i vrt

Dajte novi život plastičnim flašama

Dajte novi život plastičnim flašama
Foto: N.N. | Dajte novi život plastičnim flašama

Plastične flaše uz malo kreativnosti i izdvojenog vremena mogu poslužiti u više namjena, te se sa samo nekoliko poteza mogu napraviti razni ukrasi i predmeti za vaše domaćinstvo. Umjesto kante za smeće, gdje obično završavaju, flašama se može produžiti život na razne načine...

Približno 100 miliona flaša se baci svaki dan, a potrebno im je 1.000 godina da se razgrade. Da bi pomogli očuvanje okoline, reciklaža nije jedini način, pa u daljem tekstu pogledajte za šta se sve mogu iskoristiti plastične flaše.

Saksija za cvijeće 

Za samo nekoliko minuta uz malo inspiracije može se napraviti savršena saksija za domaćinstvo, koja lako može postati nezaobilazan detalj vaših prostorija.

Flaša za saksiju se može iskoristiti na razne načine, a jedan od njih je da je samo presiječete i iskoristite njen donji dio, koji možete obložiti ukrasnim papirom ili nekim odjevnim predmetom.

Drugi način je da flašu okrenete naopako, za šta vam je potrebno postolje, te da odsiječete donji dio flaše. Postolje možete napraviti od starog CD-a koji vam više ne koristi, te uz malo lijepka zalijepite grlo flaše za CD i ukrasite svoj predmet po želji. Jedan od načina je i da flašu samo ukrasite ili isiječete njenu sredinu, te da oblikujete od nje figuru u zavisnosti od vaše ideje.

Čaša za olovke

Jednostavno se mogu napraviti i čaše za olovke... Princip pravljenja čaše je isti kao kad se prave saksije - prosto presijecite flašu i iskoristite njen donji dio.

Nakon toga donji dio flaše se može ukrasiti na razne načine, ukrasnim papirom ili bojicama.

Pernica za mališane 

 

Kako biste obradovali svoje mališane ručno napravljenom pernicom potrebne su vam dvije flaše, odnosno dva dna flaše i rajfešlus.

Odsijecite dno na flašama i rajfešlusom povežite ta dva dijela tako što ćete ih zalijepiti za sam rajfešlus. Dok pravite pernicu potrebna je opreznost i preciznost kako ne biste stavili previše ljepila pa da vam iscuri i njime umažete jednu od svojih budućih pernica.

Tabure za potpunu udobnost 

Za više sjedećih mjesta u vašem domu možete se pobrinuti bez mnogo izdvajanja iz kućnog budžeta. Jednostavno uzmite plastične flaše i posložite ih u kocku, krug ili polukrug. Pričvrstite jednu za drugu, te ih nakon toga obložite platnom kakvim želite. Tabure svojom udobnošću neće biti konkurencija kompanijama za proizvodnju namještaja, ali će poslužiti svrsi.

Kućica u dvorištu

Za kućicu u dvorištu potrebno je više vremena i truda, a ona može da posluži za različite namjene, kao dječja kućica za igru ili čak kućica za vašeg omiljenog kućnog ljubimca, psa ili mačku.

Od toga koliku kućicu želite napraviti zavisi i broj flaša koji vam je potreban - za manju kućicu potrebno vam je nekoliko desetina flaša, ali za veću nekoliko stotina, pa i hiljada.

Kućicu pravite tako što će vam čepovi na flašama bili okrenuti prema unutrašnjosti. Zatim redajte flaše vodoravno i vežite ih špagom, lijepite izolir trakom ili ljepilom. Nakon što napravite kuću željene veličine, obavezno je pričvrstite za zemlju, po uzoru na pričvršćivanje šatora, kako vašu omiljenu kućicu ne bi odnio vjetar, jer su flaše veoma lagane.

Plovidba čamcem ličnog dizajna

Po istom principu za kućice od flaša, napravite i svoj željeni čamac. Za njega vam je takođe potreban veliki broj flaša, koje moraju biti snažno pričvršćene kako vam se čamac ne bi raspao pri malo većim brzacima u rijekama, te ga je zbog toga najbolje vezati špagom. Za plastični čamac po vašem ukusu ipak birajte mirnije vode.

Odvojite žumance od bjelanca

Pored ukrasnih predmeta, flaše mogu biti od velike koristi i domaćicama da na najlakši način odvoje žumance jajeta od bjelanca.

Nakon što razbijete jaje i razlijete ga u posudu, uzmite flašu i skinite joj čep.

Pritisnite flašu kako bi izašao vazduh iz nje, te grlo flaše primaknite žumancu i jednostavno ga usisajte tako što ćete popustiti stisak flaše.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije