Kuća i vrt

Daske za rezanje mogu imati više bakterija od WC šolje

Daske za rezanje mogu imati više bakterija od WC šolje
Foto: Pixabay | Daske za rezanje mogu imati više bakterija od WC šolje

Daska za rezanje sastavni je dio kuhinjskog pribora, ali ljudi često zanemaruju važnost njihova pravilnog čišćenja. Pranje kuhinjskog posuđa bitno je kako biste spriječili trovanje hranom. Ako se redovno ne čiste, daske za sjeckanje u kuhinji znaju imati i do 200% više bakterija od WC šolje.

Budući da su bakterije nevidljive, možda niste svjesni koliko može biti prljava. Imati više daski za sjeckanje različitih vrsta namirnica dobar su način za održavanje higijene prilikom pripreme hrane. Svaka treba da ima svoju svrhu, bilo da se radi o korištenju za sirovu ili gotovu hranu.

Drvenu dasku dobro je redovno čistiti mineralnim uljem. Uklonite mrlje od hrane na plastičnim daskama za sjeckanje trljajući ih svježim limunovim sokom te ostavite preko noći.

Kako biste bili sigurni da ste ubili bakterije, uvijek ih operite vrućom vodom ili, još bolje, prelijte ih  prokuvanom vodom kako biste ih sterilisali. Ako daske možete staviti u mašinu za pranje suđa, to je najlakši način da riješite zaostale bakterije. Važno je da pranje bude namješteno na  65°C ili više ako imate tu opciju. Obavezno dezinfikujte površine na kojima ste rezali sirovo meso. 

Ne stavljajte drvene ploče u mašinu za suđe i izbjegavajte namakanje vrelom vodom jer bi u protivnom mogle puknuti. Većina njih napravljena je od lijepljenog drveta koje će se razdvojiti usljed toplote i prevelike količine vode u mašini. 

Ne stavljajte sirovo meso na istu ploču na koju stavljajte termički obrađenu hranu. Pritom je važno da ne brišete daske kuhinjskom krpom koju koristite za druge površine, pogotovo ako ste prije toga na njoj rezali sirovo meso. 

Drvene podloge teže je održavati jer nisu toliko otporne na toplotu, ali ako se redovno i pravilno čiste, mogu trajati godinama. Čvrste su i dobre za upotrebu te ne otupljuju noževe. Uprkos činjenici da se bakterije uvlače u drvo, one se tamo ne mogu razmnožavati pa s vremenom umiru.

Plastiku sa druge strane možete prati u mašini. Uopšte, je lakša za održavanje i čišćenje, piše Good Housekeeping.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije