Kuća i vrt

Marimo loptice: Čudesne dekorativne vodene biljke

Marimo loptice: Čudesne dekorativne vodene biljke
Foto: N.N. | Marimo loptice: Čudesne dekorativne vodene biljke

Veliki broj ljudi voli biljke u kojem god obliku dolazile. Bilo da ih uzgajamo u vrtu ili u unutrašnjosti doma, velike i zelene ili minijaturne i minimalističke - sastavni su dio eksterijera i enterijera. Ali, osim onih uobičajenih koje često viđamo, nerijetko se iznenadimo kada otkrijemo neke koje su rijetke i neobične.

Svi koji vole zelenilo stalno su u potrazi za neobičnim vrstama koje oduševljavaju izgledom - takav primjerak su vodene biljke, marimo loptice, koje oduševljavu istovremeno jednostavnim i neobičnim izgledom.

Da bi uspijevale, marimo loptice moraju biti potpuno uronjene u vodu. Na prvi pogled izgledaju kao mahovina, ali u stvari su alge. Ili preciznije - morske alge čvrsto zapetljane u loptice. Ali to je, pored oblika, samo jedna od posebnosti ove predivne biljne vrste.

Prema japanskoj legendi, loptice su nastale kada su dvoje zaljubljenih, kojima je ljubav bila zabranjena, skočili u vodu i utopili se. Tada su njihova srca postala prve marimo loptice. Zbog ove lijepe priče marimo se često poklanja drugima kao znak ljubavi i predanosti. Takođe, prema japanskom predanju ovo je jedna od onih biljaka koje unose mir i blagostanje u dom.

Marimo loptice ili jezerske loptice, takođe poznate po imenima Cladophora lopte i loptice od mahovine, vrsta su vlaknastih zeleni algi Aegagropila linnaei koje kada narastu poprime oblik loptice veličine 12 do 30 cm, a podnose temperature od pet do 28 stepeni Celzijusa.

Prirodna staništa marimo loptica su jezera u Škotskoj i na Islandu, a u Japanu su zaštićene i cijenjene, te su službeno prirodno bogatstvo od 1920. godine. Na jezeru Akan se ulažu veliki napori za očuvanje ovog blaga, uključujući i godišnji trodnevni marimo festival.

U islandskim jezerima marimo loptice polako nestaju, a njihov nestanak se pripisuje zagađenju uzrokovanom rudarskim poduhvatima koji su započeli šezdesetih godina. Dobile su status zaštićene vrste 2006. godine, ali tada su njihova prirodna staništa bila ozbiljno narušena.

Marimo loptice rastu polako, dugovječne su i nisu zahtjevne za uzgoj, a lijepe su i dekorativne u kombinaciji s drugim biljem, kamenčićima, pijeskom, školjkama u vazama, teglama ili akvarijumima.

TAJNE UZGOJA

* Držite ih dalje od direktnog sunca, ali na osvijetljenom mjestu. Na primjer, na sjevernoj strani doma gdje će dobiti puno svjetla, a zapravo neće biti izložene jakom suncu. Ako dobiju previše svjetla, razviće smeđe mrlje, a da biste ih oporavili od mrlja, dodajte prstohvat morske soli u vodu.

* Moraju biti potopljene u vodu koju ćete mijenjati svakih sedam do 10 dana.

* Kada mijenjate vodu, nježno loptice vadite rukom iz posude u kojoj se nalaze. Zatim ih blago stiskajte dok se ukloni vlaga te lagano kolutajte po dlanu kako bi se preoblikovale u lijepe pune kuglice. Posudu isperite toplom pa hladnom vodom, ali bez dodavanja deterdženta. Ako je iznutra sloj koji treba skinuti, poslužite se četkom ili krpom. Zatim napunite posudu hladnom vodom i dodajte nekoliko kockica leda. Stavite marimo loptice u novu vodu i vratite ih na mjesto.

* Posudu takođe možete kružno okretati na svakih nekoliko dana da biste lopticama  pružili priliku da se okreću i zadrže lijep okuglasti oblik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije