Kuće i vrt

Dekorišite dom pampas travom

Dekorišite dom pampas travom
Foto: N.N. | Dekorišite dom pampas travom
N.N.

Pampas trava, poznata kao egzotični korov koji su čak neke zemlje i zabranile saditi, novi je trend u uređenju interijera.

Može biti bijele, srebrne ili ružičaste boje, a podići će izgled svakog prostora.

Iako je dosad bila jedan od najpopularnijih i najromantičnijih ukrasa na vjenčanjima, polako se seli u dnevne boravke, sobe, pa i kupatila.

Pampas trava (Cortaderia Selloana) ukrasna je biljka duge stabljike i raskošnih listova koja svojim neobičnim izgledom plijeni pažnju. U enterijerima predstavlja atraktivan, iako pomalo neočekivani detalj, koji unosi dašak divljine u prostor, podsjeća na ljeto i služi kako bi se enterijer obogatio.

Pampas trava je zimzelena trajnica ukrasne trave, koju čini zapravo oko 20 vrsta, a porijeklo joj je Južna Amerika i Novi Zeland. Lišće je dugačko i zašiljeno na krajevima, hrapave teksture i plavkasto-zelene boje, a visoke stabljike poput trstike na kojima se nalaze cvatući klasovi nose dugačke plodove bijelih, srebrnastih ili ružičastih sjemenki. Nekoliko većih južnoameričkih vrsta poznato je kao pampas trava, a ime je dobila od španske riječi Cortaderia, zbog svojih zašiljenih listova. Vrlo su izražajnog, ornamentalnog izgleda iako je njihova upotreba u vrtu sve rjeđa - zbog širenja poput korova ova biljka se iz eksterijera prebacila u enterijer.

Svojim egzotičnim izgledom odmah će doći kao najbolji ukras prostora… Pogotovo ako je cvijet u boji. Upravo zbog cvijeta koji izgleda ili, bolje rečeno, podsjeća na pero ptice, u dom unosite ne samo biljni ukras, već pomalo mističan, čak mitološki komad, koji će svakoga ko ga ugleda zaintrigirati.

Super efekat postiže se ako ovu biljku smjestite u vazu svijetle ili prozirne boje, a zbog svojih dimenzija i raskoši dovoljan je ukras u cijeloj prostoriji. Nekoliko komada ove egzotične biljke uljepšaće dnevni boravak ili bilo koju drugu prostoriju, jer odiše elegancijom i posebnošću. Ne pretjerujte s količinom, jer dobra stara poslovica "manje je više" vrijedi u ovom slučaju. Odlično će se uklopiti u pomalo orijentalne interijere, ali jednako efektno izgleda i u minimalističkim crno-bijelim kombinacijama.

U dvorištu:

Ako je želite zasaditi u vrtu, voli sunčanu stranu te mnogo vlage i nahranjenu zemlju. Sjeme je najbolje zasaditi u proljeće, a kod održavanja ne traži mnogo pažnje. Dovoljno je redovno uklanjati suve listove i cvjetove, a tokom ljetnih suša treba češće zalijevanje.

Od nižih zimskih temperatura pampas travu štite dugački listovi. Brzo raste i još brže se širi pa može biti invazivna. U nekim dijelovima svijeta zbog toga je zabranjena i proglašena korovom.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije