Kuća i vrt

Deset biljaka koje regulišu svježinu vazduha u toku grijne sezone

Deset biljaka koje regulišu svježinu vazduha u toku grijne sezone
Foto: N.N. | Deset biljaka koje regulišu svježinu vazduha u toku grijne sezone

Sezona grijanja ne može da prođe bez poteškoća sa suvim vazduhom u vašem domu.

Uprkos čestom provjetravanju prostorija u kojima živimo, nemoguće je da u našem domu zadržimo  potrebnu svježinu cijelog dana.

Pa ipak, postoji način na koji u određenoj mjeri možete kontrolisati svježinu vazduha i količinu vlage u vašem domu. Vjerovali ili ne, u tome će vam pomoći biljke!

Izdvojili smo za vas 5 biljaka koje će osvježiti vazduh u vašem stanu i 5 onih koje će apsorbovati višak vlage.

Pet biljaka koje će osvježiti vazduh u vašem domu:

1. Pačempres

Pačempres se u Japanu smatra svetim drvetom, po njihovom vjerovanju u njegovom stablu skupljaju se duše preminulih. Ovo zimzeleno drveće doprinosi vlažnosti vazduha i upija nečistoće u domu. Neki tvrde da umanjuje simptome migrena i glavobolja.  Potrebna mu je hladovina i redovno zalivanje.

2. Svekrvin jezik – kaktus biljka

Ova biljka čini čudesne stvari: osvježava vazduh, proizvodi velike količine kiseonika i neutrališe štetne materije iz sintetičkih materijala.  S obzirom da u sebi zadržava vlagu nije mu potrebno često zalivanje. Ne traži mnogo pažnje,pa je možete držati u bilo kom dijelu doma.

3. Fikus

S obzirom da osvježava životni prostor, fikus je jedna od najpopularnijih kućnih biljaka. Ispunjava vazduh kiseonikom, neutralizuje toksine i viruse i upija prašinu. Traži dosta prostora i stalnu hladovinu. Najčešća vrsta je Bendžamin koji brzo raste i ne treba ga puno zalivati.

4. Lozica

Ova se biljka ponaša kao bršljen – prostor oko koga raste obuhvata lišćem. Uzdiže se prema svjetlosti. Brzo se prilagođava suvom vazduhu i postepeno ga osvježava. S druge strane treba joj mnogo hlada i često zalivanje.

5. Kalanhoa

Ova biljka s Madagaskara je stvorena za prostor sa suvim vazduhom. U listovima zadržava vlagu i pomaže regulaciji svježine u svojoj okolini. Ne treba je često zalivati, ali je treba pozicionirati na mjesto, odakle prima dovoljno sunčeve svjetlosti.

Ukoliko imate problema sa vlagom ovo je pet biljaka koje će taj problemo uspješno riješiti:

1. Spatifilum

Vjeruje se da ova biljka u vaš dom donosi ljubav, pa je često zovu ženskom srećom. Ne samo da apsorbuje vlagu i reguliše klimu u prostoru već i uništava spore plijesni. Idealni uslovi za negu ove biljke su oko 18 stepeni celzijusovih.

2. Kavovac

Bobice kavovca pojavljujuj se tek 5,6 godina nakon što je biljka posađena, pa je najbolje kupiti vać zasađenu biljku. Isušuje vlagu i prostorijom širi prijatan tropski miris.

3. Mirta

Mirta je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi vjerovali da je ova biljka svijeta, da ljudima može povratiti mladost, a putnike ispuniti dodatnom energijom. Danas su otkrivene neke druge blagodeti ove biljke. Ona upija vlagu i uništava mikrobe u vazduhu.

4. Lovor

Lovor je simbol pobjede, slave i veličanstva. Prijaju mu hlad, vlažan vazduh i velika količina tople vode. Pored toga što upija višak vlage iz vazduha, njegovi osušeni listovi oplemenjuju ukus brojnih jela.

5. Stablo limuna

Limunovo stablo ispunjava vazduh citrusnom notom, a istovremeno uklanjanja višak vlage iz svoje okoline. Sadrži veliki broj ljekovitih svojstava, i pročišćava vazduh oko sebe. Limunovo stablo voli sunčevu svjetlost i bogato zalivanje.

(lepotaizdravlje.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije