Kuća i vrt

Drvo banane je novi hit u uređenju interijera

Drvo banane je novi hit u uređenju interijera
Foto: Ilustracija | Drvo banane je novi hit u uređenju interijera

Svi oni koji vole sobno cvijeće, trebalo bi da znaju da je ove sezone drvo banane, egzotična biljka s velikim glatkim listovima potpuni pogodak za dekoraciju njihovog doma.

Ova biljka porijeklom iz Istočne Azije jedna od najstarijih kultivisanih biljaka s više od 400 vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Ako ste se odlučili na to da baš ova biljka krasi vaše prostorije kada je budete kupovali obavezno potražite znakove bolesti i nametnika.

Najčešći nametnici su lisne i štitaste uši, a u posebno suhim uvjetima na drvetu banane mogu se pronaći i crvene grinje.

Kada kupujete drvo banane, uzmite u obzir veličinu posude u kojoj se nalazi, visinu biljke i broj biljaka po tegli. Ova tropska biljka voli tople uslove i nikako ne podnosi temperature ispod 11 stepeni Celzijusa. Voli jako puno dnevnog svjetla, ali ne smije biti direktno na suncu.

Drvo banane morate često zalijevati, ali pazite da u tome ne pretjerate jer može doći do truljenja korijena. Svake dvije sedmice morate je dohraniti gnojivom kako bi vaše drvo raslo zdravo i lijepo. Što se tiče ploda u varijanti sobnog cvijeća teško ćete ga imati, čak iako je to moguće trebaće vam čak tri godine da se pojave prvi cvjetovi koji su potrebni za nastanak ploda.

Ako baš jako želite imati plod banane, biljku držite na mjestu s puno svijetla i visokom temperaturom te se naoružajte strpljenjem.

(wall.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije