Kuća i vrt

Dugotrajni i elegantni tepisi od jute

Dugotrajni i elegantni tepisi od jute
Foto: N.N. | Dugotrajni i elegantni tepisi od jute

Ako ste ljubitelj jednostavno uređenog prostora, onda su tepisi i druge podne prostirke načinjene od jute stvoreni za vaš životni prostor. Dugotrajni i elegantni, ovi tepisi se nenametljivo uklapaju u svaki dom. To što se radi o ekološki prihvatljivom materijalu koji je biorazgradiv je samo plus više.

Odlike prostirki od jute

Juta se dobija iz jutovca, biljke koja raste u vlažnim i toplim predjelima kao što je sjeverozapad Indije. Prije otpremanja u proizvodne pogone snopovi jute se namaču u vodu, a nakon guljenja kore sa stabljike namakanje se nastavlja u vodi obogaćenoj mineralnim uljima.

Nekad korištena samo kao podloga ili naličje podnih prostirki, danas se juta sve više koristi za proizvodnju tepiha koji se odlikuju dugotrajnošću, toplinom i stilom. Tepisi od jute su izuzetno čvrsti i izdržljivi, a istovremeno ugodni i mekani na dodir. Ono što ih čini posebno privlačnim u današnje vrijeme jeste pristupačna cijena.

Zahvaljujući čvrstoći vlakana tepisi od jute su pogodni za prostorije kroz koje se dosta prolazi, kao što su dnevni boravak ili radna soba. S obzirom na to da se radi o "zelenom" materijalu i da prostirke od jute ne izazivaju nikakve alergijske probleme, preporučljive su i za spavaću i dječju sobu. Tepisi i prostirke od jute ne podnose vlagu te treba izbjegavati njihovo postavljanje u kupatilo ili na terasu.

"Zelena" juta

Izbor tepiha je veoma važan segment pri uređenju enterijera. Tepisi od ovog materijala pružaju vam priliku da odabirući lijep dizajn i kvalitetan materijal istovremeno pokažete odgovornost i brigu za okolinu kupujući proizvod koji je ekološki prihvatljiv.

Juta je kao materijal za izradu tepiha i drugih podnih prostirki savršena alternativa sintetičkim materijalima. Baš kao bambus, i jutovac je vrlo lako uzgajati s obzirom na to da se radi o biljci koja je obnovljiva i samoodrživa, dok su proizvodi od jute biorazgradivi i moguće ih je reciklirati.

Pravilno održavanje

Tepisi i prostirke od ovog materijala su vrlo jednostavni za održavanje. Načinjeni od kvalitetnih vlakana, delikatni i mekani, ipak su iznenađujuće izdržljivi. Tkani ručno ili mehanički izdržaće veliki promet, kućne ljubimce i različite mrlje.

Najbolje ih je usisavati redovno, jednom do dva puta sedmično, s obje strane. S obzirom na to da ne podnose vlagu, ne smiju se usisavati usisivačima koji rade na principu ispuštanja pjene ili pare. Tečnost koja dospije na tepih treba pokupiti spužvicom i osušiti fenom da se smanji oštećenje vlakana na tom dijelu tepiha.

Ako na tepih dospije mrlja, najbolje ju je odmah tretirati blagim deterdžentom i mlakom vodom, te odmah po uklanjanju mrlje osušiti mokro mjesto.

Boje i dizajn

Kao i kod drugih materijala, kvalitet prostirki i tepiha od jute varira od dobrih do onih lošijih. Kvalitetnu vrstu ćete prepoznati po svilenkastom odsjaju, mekoći i bojama koje se kreću od svijetložute, srebrnosive do sivozelenkaste. Lošije vrste nemaju sjaja i dolaze u sivoj i smeđoj boji.

Vlakna jute se mogu i bojiti pa onda tkati, i to na različite načine. Kao rezultat imamo raznobojne tepihe sa jedinstvenim uzorcima za svačiji ukus. Prostirke od jute u boji donose poseban praznični šarm u prostoriju gdje su smještene, dok one u prirodnim bojama, svjetlijim ili tamnijim, donose smirenu eleganciju u dom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije