Kuća i vrt

Dvije najčešće greške kod čišćenja frižidera

Dvije najčešće greške kod čišćenja frižidera
Foto: Jarmoluk/Pixabay | Dvije najčešće greške kod čišćenja frižidera

Čišćenje frižidera poprilično je zahtjevan poduhvat koji često odlažemo do zadnjeg trenutka. Nikad ne znate koje namirnice s istekom roka trajanja možete pronaći u dubini frižidera, a sigurno vam nije drago ni čišćenje lepljivih mrlja od tegle džema.

Da biste što lakše pristupili čišćenju frižidera, donosimo vam nekoliko savjeta kako da ovaj dugotrajan i nezahvalan posao učinite lakšim i efikasnijim.

Dvije najčešće greške kod čišćenja frižidera

Dvije najčešće greške koje pravimo prilikom čišćenja frižidera su korišćenje pogrešnih sredstava za čišćenje i krpe od pogrešne tkanine ili sunđeri za čišćenje. Prvo se dobro informišite koje vam sredstvo zaista može pomoći u čišćenju tvrdokornih mrlja iz frižidera i odaberite ono koje je namijenjeno takvom tipu čišćenja. Čišćenje treba da započnete mekim sunđerom za ribanje, a zatim je dobro imati pri ruci krpicu od mikrovlakana za završno brisanje polica.

Krpe od mikrovlakana izvrsne su jer ne ostavljaju dlačice i bez problema se mogu prati u veš-mašini. Za čišćenje frižidera možete koristiti i isprobane domaće recepte za čišćenje poput sirćeta ili kombinacije sode bikarbone i vode.

Kako se dobro pripremiti za čišćenje frižidera?

Isključite frižider iz struje. Pripremite čistu površinu za odlaganje namirnica iz frižidera, a za to vam može poslužiti sto ili kuhinjska radna ploča. Frižider čistite prije čišćenja ostatka kuhinje jer bi se moglo dogoditi da namirnice iz frižidera ostave masni ili ljepljivi trag na elementima.

Prije nego što krenete s čišćenjem, pripremite i čačkalice ili staru četkicu za zube pomoću kojih ćete očistiti sva teže dostupna mjesta u frižideru.

Ne zaboravite fioke i vrata. Vrlo je velika vjerovatnoća da ćete u fiokama pronaći neku bobicu grožđa koja vam je promakla ili ste zaboravili na onaj bijeli luk koji ste kupili prije tri mjeseca. Police izvadite i operite ih u sudoperu ili u kadi ako nemate dovoljno mjesta u kuhinji. Dok se fioke i police namaču ili suše, uhvatite se čišćenja samog frižidera.

Na kraju obrišite sve dijelove frižidera suvom i čistom krpom kako biste spriječili pojavu plijesni. Kada je potpuno čist i suv, u frižider možete staviti odgovarajuće mirišljavo sredstvo koje će pokupiti neprijatne mirise, a vaš frižider će duže ostati svjež i mirisan.

(Krstarica.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije