Kuće i vrt

Egzotično drvo banane nesvakidašnji ukras u domu

Egzotično drvo banane nesvakidašnji ukras u domu
Foto: N.N. | Egzotično drvo banane nesvakidašnji ukras u domu
N.N.

Porijeklom iz istočne Azije, banana je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka s više od 400 vrsta rasprostranjenih širom svijeta.

Sve se više trudimo unijeti djeliće prirode u svoj dom pa se tako sve češće može u enterijerima primijetiti i pravo drveće poput masline, smokve i lijepih razgranatih palmi koje unose dobrodošlo zelenilo u prostore.

Jedan od trendova koji se može primijetiti sve je veći interes za drvo banane, egzotičnu biljku s velikim glatkim listovima. Ako ste razmišljali o stablu banane kao novom dodatku vašem kućnom vrtu, u nastavku pročitajte nekoliko korisnih savjeta.

Kada kupujete drvo banane, uzmite u obzir veličinu posude u kojoj se nalazi, visinu biljke i broj biljaka po saksiji. Listovi banane su osjetljivi pa ih je pri transportu potrebno zamotati kako bi se spriječilo oštećenje lista i šteta nastala pod uticajem hladnoće.

Prilikom kupovine obavezno potražite znakove bolesti i štetočina. Najčešće su štetočine lisne i štitaste uši čiju prisutnost možete uočiti u obliku ljepljivog i prozirnog smolastog materijala koji ove životinjice izlučuju čak i ako ih ne vidite na prvi pogled. U posebno suvim uslovima na drvetu banane mogu se pronaći i crvene grinje pa obratite pažnju i dobro pregledajte svoju novu biljku.

Drvo banane voli tople uslove i ne podnosi temperature ispod 11 stepeni Celzijusa. Važno je da banana dobija puno dnevnog svjetla, ali izbjegavajte stavljanje biljke na direktno sunce.

Banana ima velike listove, što znači da iz biljke svakodnevno isparava puno vlage pa ju je stoga potrebno često zalijevati. Pritom pripazite da ne natopite previše zemlju jer to može prouzrokovati truljenje korijena te potom narušiti razvoj biljke.

Svake dvije sedmice dok zalijevate bananu dohranite je tečnim gnojivom kako bi vaše drvo raslo zdravo i lijepo.

Ako vaša biljka raste i postaje prevelika, uklonite neke od nižih listova sa stabljike kako biste omogućili rast novih.

Kao kućna biljka banana rijetko nosi plodove. Čak i ako je moguće, potrebno je više od tri godine da se pojave prvi cvjetovi koji su potrebni za nastanak ploda. Kako bi vaša banana procvjetala, držite je na mjestu s puno svjetla i visokom temperaturom te se naoružajte strpljenjem.

Bananu možete smjestiti u vrt na sunčano i zaštićeno mjesto počevši od sredine aprila pa sve do sredine oktobra. Smjestite je u unutrašnjost da prezimi hladne mjesece, a potom je postepeno izlažite sve većoj količini sunčeve svjetlosti u proljeće kako biste spriječili da se oštete njeni listovi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije