Kuća i vrt

Eklektik - sve što ti se sviđa

Eklektik - sve što ti se sviđa
Foto: Image by Monoar Rahman Rony from Pixabay | Eklektik - sve što ti se sviđa

Riječ eklektika potiče od grčke riječi eklektikos, što bi značilo - birati najbolje. U umjetnosti, eklekticizam je spajanje i miješanje različitih stilova ili “pozajmljivanje” elemenata jednog umjetničkog pravca u drugima.

A kada je riječ o uređenju enterijera, tu se eklektika opisuje kao slobodan stil koji podrazumijeva da je sve ono što vam se dopada ispravno i poželjno.

Dakle, nema pravila prilikom izbora i kombinovanja namještaja, pa samim tim nema ni grešaka, a jedino što bi trebalo da vas vodi je lični stil i osjećaj za lijepo. Milina, složićete se. Prilikom ovakvog načina uređenja prostora, kreativnost je posebno na cijeni, a vaša mašta tada i bukvalno može svašta.

Slobodno miješajte stilove i recite da ste opremili dom kao eklektika

Slobodno miješajte stilove prema sopstvenom afinitetu, stavite vama posebno dragu fotelju baš tamo gdje želite, bilo da je reč o modernoj ili starinskoj, pridodajte joj stočić potpuno drugog stila.

Trpezarijski kutak modernog dizajna neće smetati starinskoj garnituri u dnevnoj sobi, koja nije odijeljena zidom. Umjetničke slike životinja savršeno će pristajati kuhinji, a visoka, kitnjasta vitrina od mahagonija, sa staklom, uz minimalistički namještaj i uokviren crtež apstraktne umjetnosti. Tako se i ramovi u kojima su stare gramofonske ploče odlično uklapaju sa slikama mrtve prirode, viseći odmah pored njih, čak iako su iznad kanabeta u retro izdanju.

Kitnjasta vitrina i moderni ramovi

U ovom posebnom pravcu za uređenje prostora nema jasnog koncepta prostora, pa neće smetati ako dječju kolijevku postavite u dnevnu, a ne sobu za bebu, sve dok je vama to praktično i lijepo.

Zato, ako vam se tako dopada, spojite barok sa modernim, drvo i metal sa plastikom, animal print uz kovano gvožđe i osjećajte se prijatno i udobno u svojevrsnom ogledalu sopstvene raznolikosti.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije