Kuće i vrt

Enterijer u nijansama konjaka

Enterijer u nijansama konjaka
Foto: N.N. | Enterijer u nijansama konjaka
N.N.

Interesantna rješenja u vašem domu kada je enterijer u pitanju ne zahtijevaju uvijek nužno gomilu novca. Centralno mjesto u životnom prostoru može dobiti jedna intenzivna boja i tako činiti glavnu dekorativnu osnovu. Ta boja može biti boja konjaka.

Ova zanimljiva boja, koja naziv nosi po francuskom gradu Konjak,  odnosno poznatom piću (francuski Cognac) smirena je, topla i elegantna. Njen spektar pripada osnovnoj smeđoj, ali ona, uz oker, posjeduje poseban senzibilitet.

Kroz istoriju

Kolorit kojim plijeni najčešće se dovodi se u vezu s kožnim namještajem. Tako je kroz istoriju razvoja dizajna, od popularne leptir lounge stolice, pa sve do modernih sofa, konjak nijansa asocijacira na modernu klasiku i neprikosnoveno postojanje stila. Do danas se u auto-industriji pri odabiru nijansi unutrašnjosti luksuznih automobila niti jedna nijansa ne nameće kao imperativ poput ove nijanse smeđe.

Boja isprofilisanog sklada

Njena varijacija u enterijeru, istraživanje i kombinacija sa drugim nijansama često je hod po ivici opasnog. Vrlo zahtjevna, snažna i na određen naziv buntovna - traži predanost i vrijeme. Ako se na pravilan način, kontrolisano i smjelo unese u prostor - uzvraća višestruko i to isključivo isprofilisanim skladom.

Akcenat za važne enterijere

Od bazne bijele, kao oštrog kontrasta, pa preko žute, indigoplave ili ljubičaste, vizuelni vatromet koji konjak nijansa daje ambijentu odupire se vremenu i prolaznosti. Materijali s kojima se spaja, od betona pa do stakla, eksplicitno joj pristaju i u svakoj se varijanti osjeća prirodno. Upravo je to razlog što se i danas i u prošlosti sretala i sreće u diplomatskim, ambasadorskim i kraljevskim rezidencijama, najluksuznijim hotelima i građevinama kulture i umjetnosti.

Spremna na iznenađenja

Konjak ton podržava sve stilove, od retro i vintage, do klasike i modernog minimalizma. Na specifičan način, ona je spremna na iznenađenja, uvećava dozu estetike ambijenta i snažno individualizuje prostor. Specifična je po tome što lako upija nove imidže, a svoju sofisticiranost ne podređuje niti jednom od njih.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije