Kuća i vrt

Evo kako da očistite četku za kosu

Evo kako da očistite četku za kosu
Foto: deborahmiller56/Pixabay | Evo kako da očistite četku za kosu

​Vjerujemo da znate da bi četkice za šminku trebalo prati bar dva puta mjesečno, ali da li ste znali da bi isto tako trebalo čistiti i održavati češalj i četke za kosu?

Korisnica društvene mreže TikTok i frizerka Bridžit Hil objavila je video-snimak u kom je pokazala koliko se zapravo prljavštine krije u četkama za kosu.

"Sve četke koje koristim sam stavila u lavabo u kom je čista voda", rekla je ona u snimku koji je prikupio više od 4,5 miliona pregleda.

Poslije sat vremena imala je šta da vidi - voda u kojoj su stajale četke promijenila je boju.

"Ovo je dokaz da su četke leglo bakterija, prljavštine i grinja. Ukoliko se pitate zašto vam se kosa brzo masti poslije pranja, evo odgovora. Neočišćenom četkom češljate čistu kosu i time je ponovo prljate", objasnila je frizerka.

Prema njenim riječima, neoprane četke negativno utiču na sebum, odnosno na prirodno hidratantno ulje.

"Ljudi bi trebalo da peru četke barem dva puta mjesečno, jer time pomažu svojoj kosi, ali i tjemenu glave koje se zbog prljavština može inficirati", upozorila je Bridžit.

Evo kako pravilno oprati četke za kosu

"Za početak, četke bi trebalo da budu suve i očišćene od svih dlaka. Prokuvajte vodu i sipajte je u lavabo, a onda spustite četke", objašnjava postupak frizerka Bridžit Hil.

Kako kaže, u labavo bi trebalo dodati dvije supene kašike deterdženta ili šampona i dvije kašike sode bikarbone.

"Ostavite ih tako 10 minuta, taman toliko da se voda prohladi. Zatim na staru četkicu za zube stavite malo deterdženta i ribajte četku. Isperite je mlakom vodom i ostavite da se osuši", zaključila je frizerka.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije