Kuća i vrt

Evo kako pravilno da postavite sto

Evo kako pravilno da postavite sto
Foto: Pixabay/ExplorerBob | Evo kako pravilno da postavite sto

Tokom dana slava i praznika koji nas očekuju, svako domaćinstvo bi trebalo da zna par savjeta kako pravilno da pripreme sto za svečani obrok.

Svečano postavljen sto uključuje nekoliko dijelova: stolnjak, podmetače za tanjire (ukoliko ste za ovu varijantu), tanjire, činije za supu, tanjire za salatu, tanjire za hljeb, salvete, viljuške za salatu, viljuške za večeru, noževe, kašike za supu, kašike za desert, čaše za vodu, čaše za crveno vino i čaše za bijelo vino.

Meni proslava je dosta složenija od onog uobičajenog, tako da treba i više posuđa. Sve to posuđe treba dobro organizovati.

Ispred svakog gosta se nalazi donji veliki plitki tanjir iz kog se ne jede, već se na njemu posluži onaj koji je serviran iz koga će se jesti.

Viljuška za jelo, salatu i velika viljuška za glvavno jelo nalaze se sa lijeve strane tanjira, dok se kašika i nož nalaze sa desne strane tanjira.

Iznad tanjira se nalaze kašičica i viljuščica za desert, sa gornje desne strane čaše za vodu, vino. Sa lijeve strane se stavlja činijica za salatu i tanjir za hljeb.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije