Kuća i vrt

Gipsofilija, sofisticiranost nježnih cvjetića

Gipsofilija, sofisticiranost nježnih cvjetića
Foto: N.N. | Gipsofilija, sofisticiranost nježnih cvjetića

Biljka gipsofilija, neodoljivo elegantna i sofisticirana, izgleda lijepo sama, ali i u društvu drugog cvijeća, a svakom vrtu daje šarmantan i nježan izgled.

Cvjeta od juna do septembra, a osim karakterističnih bijelih, ova biljka može imati i roze i ljubičaste cvjetove. Najbolje od svega jeste što se ubraja u biljke koje ne zahtijevaju puno njege i brige, zbog čega je možete posaditi i u saksije ili u vrtu.

Tako ćete osigurati da kroz cijelu godinu imate svoju cvjećaru, uz koju ćete se poigravati aranžmanima cvijeća i kombinacijama s gipsofilijom. Kada govorimo o mogućnostima za cvjetne aranžmane s gipsofilijom, za početak treba da se odlučite hoće li ona imati ulogu dopune ili ne - kao dopuna lijepo će naglasiti ruže, hrizanteme, ljiljane..., ali i sama u vazi izgleda jedinstveno.

Uzgoj

Za uzgoj gipsofilije potrebne su sadnice iz rasadnika, a možete koristiti i reznice koje ćete uzeti od nekoga ko već ima ovo cvijeće. Može se uzgajati i iz sjemena, ali ako se opredijelite za ovaj metod, ne očekujte da će cvjetati prvog ljeta. Ako koristite sjeme, prekrijte ga u saksiji za rasad tankim slojem zemlje - oko 15 mm i orosite posudu pomoću flaše sa raspršivačem. Sjeme pokrijte plastičnom folijom i čuvajte na toplom mjestu.

Gipsofilija ne zahtijeva pretjeranu njegu, a previše đubriva i vode mogu da dovedu do kržljavog rasta i slabog cvjetanja. Voli suvo zemljište i otporna je na sušu, pa zato vodite računa da tlo ne bude previše vlažno, a izbalansirano đubrivo dodajte u malim količinama u proljeće kada se pojave novi izdanci.

Sredinom ljeta orežite biljke ako cvjetne grane počnu da štrče i djeluju neuredno. Orezivanje pospješuje novo cvjetanje od sredine ljeta pa do jeseni. Gipsofilija je zahvalna za gajenje jer rijetko ima problema s insektima i bolestima. Pojavu plijesni možete da spriječite ako biljke rasporedite tako da vazduh slobodno cirkuliše.

Ako želite da koristite cvijeće za cvjetne aranžmane, berite grane kada je polovina cvjetova otvorena. Preostali pupoljci će se otvoriti za dan-dva i tako produžiti vijek cvijeću. Ako želite da sušite gipsofilu, cvjetne grane sijecite rano ujutru kada su cvjetovi tek otvoreni. Ostavite ih da se suše na suvom i toplom oko dvije sedmice ili dok se potpuno ne osuše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije