Kuće i vrt

Gradite novi objekat: Podrum, da ili ne?

Gradite novi objekat: Podrum, da ili ne?
Foto: Ilustracija | Gradite novi objekat: Podrum, da ili ne?
N.N.

Pri gradnji novog objekta često se postavlja pitanje izgraditi podrum ili ne. S jedne strane podrum omogućuje dodatni prostor za pohranu, s druge pak predstavlja veliki trošak.

Pozitivnosti podruma

Podrum predstavlja dodatni prostor, ponekad i cijelu etažu za pohranjivanje raznovrsnih predmeta, pomagala za vrt, bicikle, motore te ostale stvari koje ne pripadaju nigdje.

U podrum takođe možemo smjestiti zimnicu, praonicu, kućanske aparate i grijalice. Ujedno je i izvor toplote pod objektom, stoga stambeni prostor ne gubi energiju preko tla. Ukratko, podrum djeluje kao međuprostor, tačnije, izolacijski element.

Negativnosti podruma

Podrum predstavlja veliki trošak te se njegovom izgradnjom povećava cijena cjelokupne investicije gradnje. Njegovo iskopavanje je skupo, a potrebna je i dodatna konstrukcija, zahtjevna izolacija, hidroizolacija... Grijanje podrumskog prostora iziskuje nove troškove.

Izvedba se može zakomplikovati lociranjem podzemnih voda blizu površine. U tom je slučaju realizacija podruma onemogućena jer voda pri gradnji prodire u podrum. U svakom slučaju, podrum moramo vrlo dobro hidroizolirati jer u suprotnom vrlo brzo dolazi do prodora vlage i oštećenja konstrukcije.

Arhitekti gradnju podruma ne preporučuju prije svega ako se gradnja odvija na ravnom terenu. Njegova izgradnja je logična ako je dio objekta ukopan u brijeg. Zato, na ravnom zemljištu podrum radije nadomjestite gradnjom vrtne ostave i uštedite novac.

(emajstor.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Odlike japanskih enterijera
Kuće i vrt

Odlike japanskih enterijera

Proljećna njega kaktusa
Kuće i vrt

Proljećna njega kaktusa

Najčitanije