Kuća i vrt

Grafitima osvježite životni prostor: Urbana kultura u sobi

Grafitima osvježite životni prostor: Urbana kultura u sobi
Foto: N.N. | Grafitima osvježite životni prostor: Urbana kultura u sobi

U primjeni modernih načina uređenja može se vidjeti kako socijalne promjene utiču na umjetnost te kako se umjetnost prožima kroz dekor.

Baš kao što je tango nastao na ulicama, a rokenrol došao kao oblik protesta, svi oblici umjetničkog izražavanja postali su prihvaćeni. Uvlače se u domove, postaju poštovan i neporeciv način života, koji prožima svaki segment, pa i onaj koji se bavi uređenjem životnog prostora.

Bijeli zid idealan je poligon za kreativnost. Bile to tapete, boje za zid ili jednostavno slike i fotografije, mogućnosti su razne, a jedan od najatraktivnijih načina dekorisanja zidova je oslikavanje.

Bilo da se sami odlučite na taj korak ili pozovete stručnu i slikarski talentovanu osobu, jedno je sigurno - motiv i boju birate sami. Napokon na zidu možete imati lik svog omiljenog junaka ili atraktivnu apstrakciju koja će plijeniti poglede.

Prednost oslikavanja zidova prvenstveno se ogleda u vrlo fleksibilnoj i korisnoj primjeni. Naime, svi u domu imaju neki dio zida koji je prazan i treba nešto što bi ga "podiglo", a nijedna slika ili ukras naprosto se ne mogu uklopiti dimenzijama u traženi dio.

Upravo iz ovog razloga oslikavanje je odličan izbor, jer je prilagodljivo za svaku dimenziju, kao i stilu unutrašnjeg uređenja. Motivi mogu biti razni, od cvijeća, lišća, anđela ili stilizovanih figurativnih dezena, kao i izbor boja.

Nezavisno koji stil njegujete u svom domu, pravilnim izborom motiva oslikani zid još više će naglasiti individualnost cijelog prostora te ga učiniti originalnim i drugačijim. Međutim, slobodne površine u stanu mogu biti i podloga na kojoj ćete izraziti svoj moto, stav, misao ili omiljenu tezu.

Danas se grafiti promovišu kao umjetnost, a kao dekoracija svakako ostavljaju veliki efekat. Jarke boje i oblici koji su distancirani od popularnih pravaca predstavljaju veoma originalan način ukrašavanja zidova. Pojedini veći komadi namještaja, tepisi i drugi dekorativni predmeti takođe nisu pošteđeni ovog trenda dekorisanja.

Grafiti su izraz kojim pojedinci žele da iskažu svoj stav i način na koji percipiraju stvarnost. Međutim, ti stavovi ne moraju nužno biti revolt i bunt. Ukoliko želite prenijeti svoje pozitivne misli i osjećanja na zid u kući ili kancelariji, slikari ili crtači grafita vam to svojim svježim bojama i neformalnim oblicima mogu uraditi bolje nego iko drugi.

Nije nužno obojiti i oslikati cijeli zid, dovoljno je samo dio zida osvježiti ponekim detaljom i prostor je potpuno drugačiji, te će da reflektuje vašu individualnost, budući da vi birate boje i oblike. Različitim zidnim ilustracijama i razigranim motivima spretno možete istaknuti neki dio prostora te na taj način fokusnu tačku usmjeriti gdje želite.

Naravno, s bojama treba da budete hrabri i slobodni, ali svakako i pažljivi, jer vaše najbolje namjere lako mogu postati vaša najveća noćna mora, zato se svakako posavjetujte prije nego što krenete u susret bojama, a kada vam izabrani motiv dosadi, možete ga prebojiti običnom bojom za zidove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije