Kuće i vrt

Greška zbog koje vam se pojavljuju rupice na odjeći: Evo kako da to riješite

Greška zbog koje vam se pojavljuju rupice na odjeći: Evo kako da to riješite
Foto: Pexels/Sarah Chai | Greška zbog koje vam se pojavljuju rupice na odjeći: Evo kako da to riješite
N.N.

Ukoliko se borite sa misterioznim rupama na odjeći, posebno na pamučnim majicama, trebalo bi da promijenite navike kada je pranje veša u pitanju.

Vjerovatno ste više puta primjetili sitne rupe na svojoj odjeći, ali ne znate kako su se stvorile. 

Bajard Vintrop, osnivač kompanije 'America Giant', otkrio je da su za to krive farmerke, kaiševi i kopče brushaltera.

"Mjesto na kome je nastala rupica trljalo se o gornji dio farmerki gdje se nalaze dugmad, a često i o kaiš, odnosno kopču. Upravo zbog toga se odjeća cijepa, a da toga nismo ni svjesni. Ponekad kopče brushaltera mogu da se zakače za odjeću, posebno ukoliko je šire tkana i da naprave rupice, izvuku konac i slično", objasnio je on.

Takođe je otkrio kako spriječiti da se ponovo formiraju rupice kako ne biste morali da bacate odjeću.

Za početak, kupujte kvalitetniju odeću od brenda koji ulaže u svoje materijale i izradu. Ne perite farmerke i majice zajedno u mašini za pranje veša, jer metalni patentni zatvarači na pantalonama mogu da poderu odjeću tokom procesa, prenosi The Sun. 

Takođe, brushaltere perite u posebnim mrežastim vrećicama namijenjenim za pranje donjeg veša – ne samo da ćete spasiti ostalu odjeću od oštećenja, već ćete i sačuvati oblik brushaltera.

Međutim, ako se radi o grupi rupa na jednom mjestu, vjerovatno su moljci pojeli vašu odjeću. Možete ih se riješiti tako što ćete staviti kesice lavande u svoje ormane, jer moljci mrze taj miris, prenosi vecernji.hr.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije